• Külföld
Faktor

Eddig hét magyar katona halt meg Ukrajnában - videó!

A kelet-ukrajnai konfliktus két évvel ezelőtti kezdete óta 80 kárpátaljai katona halt meg az úgynevezett terrorellenes műveleti övezetben, a legutolsó áldozatot, egy 32 éves férfit csütörtökön temettek el Ungváron.

Kelet-Ukrajnában a harcok kirobbanása óta 80 kárpátaljai katonát gyilkoltak meg. Közülük 69 az ukrán fegyveres erők, 5 a határőrség kötelékében, 6 pedig önkéntes zászlóaljakban szolgált. A magyar nemzetiségű áldozatok számát hétre becsülik, ami nagyjából megfelel a magyarok arányának Kárpátalján.

Az Ukrajnában eddig lebonyolított hat mozgósítási hullám során Kárpátaljáról háromezer embert hívtak be a hadseregbe.
Europress / Aleksej Filippov / AFP

Europress / Aleksej Filippov / AFP

Ungváron tavaly szeptemberben kísérték utolsó útjára katonai tiszteletadás mellett az 1984-es születésű, tavaly ősszel mozgósított Vaszil Vargát, két kisgyermek apját, aki az 53-as gépesített dandár katonájaként Donyeck mellett, ellenséges aknatűztől vesztette életét. Akkor, egy hónapon belül ő volt a kelet-ukrajnai konfliktus negyedik kárpátaljai áldozata.

Tavaly szeptemberben a fancsikai Lőrinc Sándort szállították haza a szülőfalujába. A férfi holtteste előtt több százan térdeltek le.

A fancsikai fiú holttestét DNS-vizsgálattal azonosították. 

Mindenki hallott a januárban történt szanzsarivkai csatáról, ahol a nagyszőlősi Kovács Adalbert is életét vesztette, s az eltűntek listáján ott volt a szintén kárpátaljai, fancsikai születésű Lőrinc Sándor. Mindenki reménykedett, hogy Sándor fogságban van, de a  DNS-vizsgálat igazolta, hogy az ő holttestére bukkantak rá

– mondta korábban az egyik önkéntes, aki hírül adta Sándor halálhírét.

Kommentek:

Top 0