• Külföld
Faktor

Ebolához hasonló vírus ütötte fel a fejét, rohamosan terjed a kór

A vírus rendkívül fertőző: vérzéssel, hányással, hasmenéssel és magas lázzal jár.

Az ebolával rokon betegség kórokozója jelent meg Ugandában, az afrikai ország Kenyával határos vidékén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint akár több százan is megfertőződhettek a Marburg-vírussal. A hatóságok eddig egy halálesetről tudnak.

A WHO egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó regionális irodájának vezetője reméli, hogy meg tudják gátolni a vírus terjedését, és képesek lesznek elejét venni annak, hogy a rendkívül fertőző, vérzéssel, hányással, hasmenéssel és magas lázzal járó betegség járványszerű méreteket öltsön. Ugyanakkor nagy a kockázata annak, hogy nemcsak Ugandában, hanem a régióban is elterjed a vírus.

Az ugandai egészségügyi minisztérium még kedden közölte, hogy a vizsgálatok alapján bizonyíthatóan a Marburg-vírus okozta egy 50 éves nő halálát, aki múlt szerdán halt meg.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ebolával igen közeli rokonságban álló Marburg-vírus nem először jelenik meg Ugandában - írja a Paraméter. A kór kezelés nélkül az esetek több mint 90 százalékában halálhoz vezet, átlagosan kilenc napon belül.

    Kommentek:

    Top 16