• Belföld
Faktor

Karantént rendeltek el, Budapesten kapta el az ebolát egy tudós

A magyar tudós egy laborbaleset miatt kapta el a vírust.

Magyar tudós fertőződött meg a halálos ebola vírussal Budapesten a WHO szerint ebben a hónapban. A segélykérést a szervezet a héten kapta meg az orvosoktól, akik a tudóst karanténban, egy budapesti kórházban kezelik.

A The Washington Post információi szerint magyar tudósok egy alap biztonsági fokozatú laborban dolgoztak, ott történt a baleset.

Az ebolás betegek50 százaléka nem éli túl a fertőzést.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Frisstítés:

  Az ügyben hivatalos közleményt is kiadott az egészségügyi intézet: filovírussal végzett munka során baleset történt az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL), az érintett laboratóriumi dolgozó egy hete kórházban van, megfigyelik - írja az MTI.

  A baleset múlt pénteken történt, nemzetközi feladathoz kapcsolódó, filovírussal végzett munka során. Az OKI közleménye szerint az NBL munkatársai az ilyen esetekre kidolgozott laboratóriumi protokollt végrehajtva megtették a szükséges intézkedéseket. Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben 7 napja áll megfigyelés alatt.

  A kórház szakorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik az állapotát, a dolgozón a megfigyelés alatt az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek - tették hozzá.

  Kitértek arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) tájékoztatták a balesetről, azóta folyamatos a kapcsolattartás a WHO-val, naponta adnak tájékoztatást, és a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírusellenes szer is.

  A közleményben hangsúlyozták: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, "ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent".

  A Filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

  Kommentek:

  Top 16