• Sport
Faktor

Ebben fejlődhet még a magyar válogatott az UEFA szerint

Szombaton a magyar labdarúgó-válogatott 1-1-es döntetlent játszott Horvátországgal, a barátságos mérkőzés már az Európa-bajnokságra való felkészülés egyik fontos állomása volt. Éppen emiatt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) külön figyelmet fordított a mérkőzésre, hiszen a horvát csapat is ott lesz a tornán. Rövid elemzésében arról is ír a szövetség, hogy miben fejlődhet még a válogatott.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Két, egymással ellentétes félidőt játszott a két csapat, az első 45 percben Horvátország játszott jobban, egy szélről belőtt labda után pedig Mario Mandzukic lőtt gólt, egyébként az volt az ellenfél első kaput eltaláló kísérlete. A szünet után már Bernd Storck együttese játszott jobban, és Dzsudzsák Balázs szabadrúgásával ki is egyenlített.

Az UEFA szerint Storcknak támadásban nagyon sok variálási lehetősége van, viszont a széleken bajban lehet a csapata az erősebb válogatottak ellen. Kiemelik azt, hogy Dzsudzsák szabadrúgásai sok veszélyt jelenthetnek a tizenhatoson kívülről, ez különösen igaz, hiszen a magyar csapat a góljai többségét pontrúgások után szerezte az utóbbi időben. Dzsudzsák mellett megemlítik Kleinheisler Lászlót is, akit kulcsembernek tartanak támadásban, pozitívan írnak a technikai tudásáról, arról, hogy mennyire jól lát a pályán, és hogy mennyire jól támad vissza, ha labdát veszít.

Storck általában egyetlen klasszikus csatárt játszat, ezért kérdés, hogy az Európa-bajnokságon ki lesz ezen a poszton az első számú választott: Priskin Tamás, Szalai Ádám vagy esetleg Böde Dániel? (A lengyel góllövőlistát vezető Nikolics Nemanja ezúttal a szélen játszott.) Bármelyikük is lesz az, a német edzőnek több gólt kell kihoznia belőle.

A védekezésre is kitér az elemzés, hiszen azáltal, hogy nem a magyar csapat nem rúg sok gólt, a védőkre nagyobb teher hárul hátul, előfordulhat, hogy a csoportkörben majd nekik kell meccsben tartaniuk a csapatot a kapussal (vélhetően Király Gáborral) együtt.

Storck alapvetően a 4–2–3–1-es formációt használja, vagyis az előretolt támadót két szélső segíti, Matthew Watson-Broughton írásában felteszi a kérdést, hogy Franciaországban is ragaszkodik-e majd ehhez a magyar válogatott, illetve ha igen, akkor milyen típusú szélsőket használ majd, ugyanis rájuk szükség lehet védekezésben is. Horvátország ugyanis a szélekről tudott könnyebben a védelem mögé kerülni, ezért kulcsfontosságú lehet, hogy ha például Gyurcsó Ádám vagy Lovrencsics Gergő kap szerepet ezen a poszton és nem a sokkal támadóbb felfogású Dzsudzsák Balázs és Németh Krisztián vagy Nikolics, mint a horvátok ellen, akkor ők folyamatosan visszazárjanak az ellenfél felfutó szélső védőivel.

Az Eb-ig még két barátságos meccset játszik a magyar válogatott, az biztos, hogy június negyedikén a világbajnoki címvédő Németország lesz az ellenfél, a Nemzeti Sport információja szerint május végén még Elefántcsontparttal is játszik a nemzeti csapat.

Top 0