• Belföld
Faktor

Ebből katasztrófa lehet, rohamosan csökken a beporzó rovarok száma

A pillangók 53, a bogarak 49, a méhek 46, a legyek 25 százaléka halhat ki az elkövetkező években.

Kétharmadával kevesebb rovar él a Zselicben, eltűnhetnek a beporzók - írta a Sonline. Einstein állítólag egyszer azt mondta, hogy

ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését.
EZT IS AJÁNLJUK:

  Abból világméretű katasztrófa lehet, ha eltűnnek a beporzásért felelős rovarok, és egyes becslések szerint egy évszázadon belül akár minden rovar eltűnhet. Ha eltűnnek a rovarok, nem lesz, ami a haszonnövényeket, gyümölcsöket beporozza  – emiatt csökkenhet majd a termés és élelmezési problémák alakulhat ki.

  Én azt hiszem, hogy már most is nagy gond van

  – mondta Ábrahám Levente, entomológus, kutató a Sonline-nak.

  "Az 1980-as években végeztünk egy felmérést a Zselicben. Egy-egy éjszakai túra során körülbelül 150 fajt gyűjtöttünk össze és listáztuk azokat. Hogyha most elvégeznek ugyanezt a vizsgálatot, akkor valamivel több mint 50 fajt tudnák csak összeszedni és ez jó eredménynek számítana. Tehát már most látszik, hogy a pár évtizeddel ezelőtti állapothoz képest, kétharmaddal kevesebb rovar van, és az évszázad végére sokkal rosszabb lesz a helyzet" – folytatta Ábrahám Levente.

  A rovarpusztulásnak három fő oka van:

  • A globális felmelegedés
  • A mezőgazdaságban használt vegyszerek
  • A rovarok élőhelyének átalakulása
  Nem tudom, hogyan lehetne megoldani a rovarpusztulást, de úgy gondolom, hogy a következő generációnak jobban kell majd figyelnie a környezetre, a természetre

  – tette hozzá  az entomológus kutató. Molnár Marcell, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kaposvári Csoportjának elnöke szerint már érezhető a madárvilágban az, hogy csökkent a rovarok a száma. A fecskék ugyanis gyakorlatilag eltűntek a megyéből, mivel a falvakban már nem tartanak marhát és disznót, valamint sok helyen leverték a házak faláról a fészkeket.

  Kommentek:

  Top 16