• Belföld
Faktor

Átalakul a rendszer: millióknak szűnik meg a TAJ-kártyája

Az e-személyi több funkciót is el tud látni, így nem lesz szükség külön TAJ-kártyára.

Eddig több mint 2,6 millió e-személyit igényeltek a magyar állampolgárok. Bár az emberek többsége még csak személyazonosításra használja, már az okmányhoz kapcsolódó utazási funkció is elérhető, és az év első negyedében már a tajkártyát is kiválthatja az új plasztikkártya - írja a Világgazdaság a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) tájékoztatása alapján.

Az új igazolvány többet tud.

Az új igazolvány többet tud.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az elektronikus aláírást igénylők száma is folyamatosan növekszik, már több mint 190 ezer okmány ezt is tartalmazza, és várhatóan a kártya e tulajdonságát is egyre többen használják majd.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az okmányhoz kapcsolódó utazási funkció teszt-jelleggel már elérhető a MÁV-nál: a Budapest-Pusztaszabolcs és Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon, valamint a debreceni helyi tömegközlekedési vállalat, a DKV járatain lehet az okmányhoz bérletet rendelni, így már nincs szükség a papíralapú termékre. Az e-személyi úti okmány funkciója a reptereken is használható határátlépésnél, a zsilipkapus rendszereknél.

    Tavaly novemberben az egészségügyi szervezetek 83 ezer kártyaolvasót kaptak, de a kapcsolódó informatikai fejlesztések még folyamatban vannak. A KEKKH tájékoztatása szerint várhatóan 2018 első negyedévében elkészül a szükséges informatikai háttér, és azután az egészségügyi dolgozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az e-személyiről olvassák ki a társadalombiztosítási azonosítót.

    Az említetteken kívül hozzávetőlegesen 4100 rendőr rendelkezik az adatok olvasására alkalmas applikációt futtató mobileszközzel, és a múlt év végén a NAV minden ügyfélszolgálatát is felszerelték kártyaolvasóval - idézi az MTI.

    Kommentek:

    Top 16