• Politika
Varga Csilla

E-mail özönnel árasztották el a politikusokat

A lengyel internetezők e-mailek ezreivel árasztották el az európai politikusokat. Azt írták, Lengyelországban nincs veszélyben a demokrácia. Hasonló üzenettel fordult Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez egy lengyelországi egyházmegye püspöke.

A niezalezna.pl jobboldali hírportál által szervezett akció résztvevői egy többnyelvű levélben azt közlik az összes európai parlamenti frakció tagjaival, hogy a különféle sajtóközlemények ellenére a lengyelországi demokrácia nincs veszélyben.  Lengyelországban jelenleg az utcai tüntetések során az emberek a tiltakozás jogával élnek. A demokráciában ez nyilvánvaló, de az utóbbi nyolc évben nem ez volt a szabály - áll az e-mailben, melynek továbbítói szerint a demokrácia elveit inkább az előző kormány sértette meg.

A lengyel sajtó a PAP hírügynökségnek nyilatkozó Thomas Mannt, az Európai Néppárt német származású képviselőjét idézi, aki az utóbbi napokban mintegy 1400 ilyen e-mailt kapott. Bas Eickhout, a Zöldek frakciójának holland származású tagja a Twitter-oldalán némi iróniával bejegyezte:

Bámulatos. Az EP tagjai rengeteg előre gyártott e-mailt kapnak a lengyel állampolgároktól, melyekben afelől biztosítanak minket, hogy a lengyel demokráciával nincs semmi baj.     

Hasonló akciót, melynek során a lengyelek Donald Tusknak, az Európai Tanács lengyel elnökének, Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, és Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének továbbítanak egységes tartalmú leveleket, a krakkói Piotr Skarga keresztény-kulturális társaság is kezdeményezett. A tiltakozásban csütörtökig közel 43 ezren vettek részt.

A nyugat-lengyelországi Wloclawek központú egyházmegye püspöke, Wojciech Mering Martin Schulznak küldött levelében azt írta, fel van háborodva, hogy az EP-elnök államcsínynek minősítette a lengyelországi eseményeket, s arról biztosította az EP elnökét, hogy az új lengyel államfő és kormány megválasztása nem a demokrácia hiányáról tanúskodik, hanem az állampolgárok többsége változást akar.

Éppen ellenkezőleg gondolja a november közepén a Facebook közösségi oldalon alapított, a Gazeta Wyborcza baloldali liberális napilap környezetéhez kapcsolódó lengyelországi mozgalom, a KOD. Ennek aktivistái az utóbbi hetekben több lengyel városban szerveztek tüntetéseket az új kormány ellen. A tiltakozásokat eddig mindenekelőtt azért hívták össze, hogy megváltoztassák az alkotmánybíróság összetételét. Szombatra több lengyelországi városban a közmédia-reform miatt újabb tüntetéseket terveznek.

Az Európai Bizottság január 13-án vitát tart Lengyelországi jogállamiság állapotáról.

Top 16