• Külföld

Dzsihádista szimpatizánsok is dolgozhatnak a brüsszeli repülőtéren

A belga La Libre Belgique című francia nyelvű újság szerint akár 50, az Iszlám Állammal szimpatizáló ember is dolgozhat a brüsszeli Zaventem repülőtéren.

Az újság úgy tudja, hogy a Het Belang Van Limburg című flamand nyelvű napilap birtokába jutott egy rendőrségi irat. Ebben az áll, hogy a repülőtéren múlt kedden robbantó terroristák korábban felderítőket küldtek oda, akik turistaként kipróbálták a repülőtér biztonsági rendszerét. A rendőrség szerint a repülőtér személyzete között is lehetnek dzsihádisták. A dolgozók között akár ötvenen is szimpatizálhatnak az Iszlám Állammal.

A hatóságok többször is ellenőrizték a repülőtér alkalmazottait. Közülük több, radikális nézeteket valló embert megfigyelés alá is helyeztek a belga rendőrök.

Forrás: Europress - AFP/Patrik Stollarz

Forrás: Europress - AFP/Patrik Stollarz

A legtöbb gyanúsított a bolti dolgozók és a takarítók között van, de több megfigyeltnek is van olyan mágneskártyája, amellyel a legszigorúbban védett helyiségekbe, de akár a repülőgépek közvetlen közelébe is mehetnek.

Vincent Gilles, a rendőrség szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy a repülőtér több dolgozója is örült a novemberi párizsi merényleteknek.

A repülőtéri rendőrség szerdán nyílt levelet írt a brüsszeli rendőr-főkapitányságnak, amelyben a nemzetközi repülőtér biztonsági hiányosságairól írtak. Levelük szerint több helyen különösebb ellenőrzés nélkül is be lehet jutni az elzárt területekre. Kitérnek arra is, hogy nem megfelelően szűrik a hamis útleveleket, de a csomagok átvizsgálása sem hatékony.

Javaslatuk szerint az épület közelében korlátozni kellene az autóforgalmat, és szigorú ellenőrzést kellene bevezetni a repülőtérre belépők esetében – írja az MTI.

Top 0