• Külföld

Az elnök bevallotta: rokonai csatlakoztak az Iszlám Államhoz

A Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte azt is elismerte, hogy az Iszlám Állam jelen van az országban.

Fotó: Europress / Noel Celis - AFP

Fotó: Europress / Noel Celis - AFP

Duterte két friss merényletért is az Iszlám Államot okolta. Azt mondta: úgy tűnik, a szervezet mindenhol jelen van. Az elnök elmondta, az unokatestvérei tagjai két helyi iszlám szeparatista szervezetnek, a Moro Iszlám Felszabadítási Frontnak (MI) és a Moro Nemzeti Felszabadítási Frontnak (MN). Azt mondta, lehetséges, hogy az Iszlám Államhoz is csatlakoztak.

Hogy őszinte legyek, vannak unokatestvéreim a másik oldalon, tagjai az MI-nek és az MN-nek. Úgy hallottam, néhányan az Iszlám Államhoz csatlakoztak.

Az elnök által említett két robbantásos merénylet egyikéért az Abu Sayyaf nevű, az Iszlám Államhoz köthető szervezet vállalta a felelősséget. Akkoriban Duterte azt mondta, drogkartellek összecsapásáról volt szó – írja a BBC.

Amikor Duterte júniusban elnök lett, kíméletlen háborút hirdetett a kábítószer ellen. Ennek során már több ezer embert megöltek a rendfenntartók: a CNN szerint 5927 haláleset köthető az elnök drogháborújához.

Duterte azt is elmondta, mi lenne, ha találkozna az unokatestvéreivel, akik csatlakoztak a terrorszervezethez. Azt mondaná: „próbáljunk megértőek lenni egymással. Te te vagy, én pedig én vagyok. Találkozzunk, ha így kell lennie.” 

Kommentek:

Top 0