• Külföld
CsR

Durva szócsata: ezt vágta egymás fejéhez Clinton és Trump

A két amerikai elnökjelölt, Donald Trump és Hillary Clinton heves szócsatát vívott egymással hétfőn a New Yorkban elkövetett robbantás és a New Jerseyben talált robbanószerkezetek kapcsán.

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje hazaárulónak nevezte Donald Trumpot, a republikánusok jelöltjét, aki a maga részéről azt hangoztatta, hogy Hillary Clinton tisztességesebben bánik a terroristákkal, mint az őt, azaz Trumpot támogató amerikai polgárokkal.

Mindkét elnökjelölt megpróbálta a maga javára fordítani a feszültséget. Clinton azzal vádolta meg Trumpot, hogy retorikája az Iszlám Állam dzsihadistáit segíti, és ezzel akár hazaárulást is elkövet. Donald Trump a bevándorlás erőteljesebb ellenőrzését követelte, s ugyanakkor arról próbálta meggyőzni híveit, hogy a demokraták elnökjelöltje katasztrofális főparancsnok lenne. Clinton sajtókonferencián bizonygatta, hogy magabiztos kézzel vezetné a terrorellenes küzdelmet, míg Trump egy floridai kampánygyűlésen vádolta meg Clintont azzal, hogy keményebb az ő támogatóival, mint amilyen valaha is volt a terroristákkal. 

Trump azt is mondta, hogy a terroristák "remélik, és imádkoznak azért, hogy Hillary Clinton legyen az elnök, hogy folyathassák kegyetlenkedéseiket és gyilkosságaikat".

Hillary Clinton Trump higgadt és világos fejű alternatívájaként mutatta be magát, és újságíróknak a külügyminiszteri tapasztalatait emlegette.

"Komoly kihívás" - mondta a terrorizmusról, és azt állította, hogy az Egyesült Államok a helyes úton jár a terrorizmus legyőzéséhez. "Megvannak hozzá az eszközeink, az okos rendőreink és a jó hírszerzésünk" - mondta Clinton.

Bejelentette, hogy elnökként erősítené a hírszerzést, és azt mondta, hogy a Szilícium-völgy informatikai óriásai segíthetnek a merénylők interneten folytatott társalgásainak figyelésében. "Legyünk éberek, de ne féljünk" - fogalmazott újságíróknak New Yorkban.

Kommentek:

Top 0