• Tudomány
Frányó Krisztina

Dupla olyan magasra emelkedik az óceánok vízszintje, mint korábban hitték

Német tudósok vizsgálatokat végzetek a klímaváltozás miatt egyre növekvő vízszintekről, és megállapították, hogy eddig alábecsülték a veszélyt. Az óceánok ugyanis az eddig hitt mértéknek akár duplájával is megnőhetnek.

Fotó: Europress / Steen Ulrik Johannessen - AFP

Fotó: Europress / Steen Ulrik Johannessen - AFP

A szakértők szerint ez az eredmény az egyre erősebb viharoknak is köszönhető – most éppen az Amerikai Egyesült Államokon söpör végig egy szörnyvihar, de korábban az Egyesült Királyság is több árvízzel küzdött.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tengerszint emelkedése két tényezőre vezethető vissza: az olvadó jégtakaróra és a felmelegedő vízben bekövetkező hőtágulásra. Eddig a tudósok úgy gondolták, hogy a hőtágulás miatt az óceánok vízszintje évente 0,7-1 millimétert fog nőni. A mostani kutatás során azonban a tudósok a 2002-2014 közötti műholdas adatokat elemezve arra az eredményre jutottak, hogy évente legalább 1,4 millimétert nő a vízszint – csak a hőtágulásnak köszönhetőn. Ha ehhez az olvadó jégrétegből származó növekedést is hozzáadjuk, az éves eredmény 2,74 milliméter lesz – írja a Guardian.

    „Idáig alábecsültük azt, hogy a hőtágulás mennyiben járul hozzá az óceánok vízszintje emelkedéséhez.” – mondta a tanulmány társszerzője, a Bonni Egyetem professzora, Jurgen Kusche.

    A tengerszintek növekedése területenként eltérő mértékben valósul meg a tudósok szerint – a Fülöp-szigeteken például a globális átlag ötszöröse fog megvalósulni. Ezzel szemben Amerika nyugati partjain a növekedés egyenletes és alacsonyabb lesz.

    Top 16