• Sport

Dunai Antal: rég ki kellett volna jutni az EB-re

A magyar labdarúgó-válogatott utoljára az 1972-es Európa-bajnokságra jutott ki. Annak a csapatnak tagja volt Dunai II Antal, aki akkor a Szovjetunió ellen tizenegyest is kiharcolt. Őt kérdeztük most a válogatott esélyeiről és a magyar labdarúgásról.

Kézfogás a Magyarország-Szovjetunió Európa-bajnoki mérkőzés előtt
(Fotó: mlsz.hu)

Kézfogás a Magyarország-Szovjetunió Európa-bajnoki mérkőzés előtt (Fotó: mlsz.hu)

Az 1972-es Európa-bajnokságra még négy csapat jutott ki. Az elődöntőben a Szovjetunió ellen kiharcolt egy tizenegyest, de az végül kimaradt, és a magyar válogatott 1-0-ra vesztett. Milyen emlékei vannak arról az Európa-bajnokságról?

Jó csapatunk volt 1972-ben. Komolyan vettük a tornát, és ennek megfelelően jól is játszottunk a szovjetek ellen. Ha akkor sikerült volna megverni a Szovjetuniót, akkor jó esélyeink lettek volna az NSZK ellen is. Persze az akkori német csapatban is nagyon jó játékosok játszottak, elég csak megemlíteni Müllert vagy Beckenbauert, de ugyanez elmondható volt az akkori magyar válogatottról is. A magyar csapatban igazi egyéniségek játszottak, bárki képes volt gólt lőni. Akkor negyedikek lettünk, és bármennyire is furcsa, de akkoriban még kellemetlen volt hazajönni egy negyedik hellyel.

Mit gondol, milyen esélye van a magyar válogatottnak Norvégia ellen a pótselejtezőben?

Jó lenne kijutni 42 év után újra egy Európa-bajnokságra. Nem mi vagyunk az esélyesek, de nem szép dolog, hogy mindenki minket akar ellenfélnek. Hoztuk az elvárt eredményt, azaz harmadikak lettünk a csoportban. Itt a lehetőség, hogy megmutassuk, hogy megérdemelten jutottunk el idáig. A norvégok jobbak fizikálisan, erősebbek, de egy kis szerencsével meglehet a továbbjutás. Ha idegenben sikerül egy szoros meccset játszani, esetleg gól lőni, akkor az sokat javítana az esélyeinken. Nagy öröm lenne az egész országnak, ha nyáron végre a tévé előtt szurkolhatnánk a magyar válogatottnak.

Ön szerint Dárdai Pállal már hamarabb is meg lett volna a kijutás?

Az edző fontos, de a játékos még fontosabb. Dárdai Pál hozott egy mentalitást, adott egy pluszt a játékosoknak. Ez azért volt lehetséges, mert tudott játékosként beszélni a keret tagjaival, pontosan elmondta mit vár tőlük a meccsen és az edzésen is. Ettől persze már rég tovább kellett volna jutni, így hogy Görögország nagyon gyenge volt ebben a sorozatban.

Mi a véleménye a jelenlegi szövetségi kapitányról, Bernd Storckról?

Drukkolok a német edzőnek. Szeretem a higgadt edzőket, szerintem néhány nyugat-európai edző csak azért mutogat és kiabál olyan hevesen a pálya mellett, hogy produkálja magát. Egy külföldi edzőnek persze más a mentalitása, mint a magyarnak, de lehet, hogy a magyar válogatottnak épp ez a német mentalitás kell. Nem az edző nemzetisége számít, hanem hogy mennyire értik meg a játékosok.

A jelenlegi szövetségi kapitánynak szerintem az a hátránya, hogy nem volt igazán nagy játékos és edzőként sem ért még el nagy eredményeket. Én az olyan edzőket szeretem, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek, akár játékosként, akár edzőként, mert úgy lehet valaki igazán hiteles. Ma már meg lehet sok mindent tanulni a szakmáról, de vannak dolgok, amiket nem lehet komoly rutin nélkül átadni. De még egyszer mondom, a játékos sokkal fontosabb, mint az edző. Hiába mondja el valaki jól a taktikát, majd próbálunk sokat kontrázni, ha lassú játékosaink vannak.

Amellett, hogy a magyar válogatottnak nincsenek gyors játékosai, mi a csapat legnagyobb hátránya a nyugat-európai labdarúgáshoz képest?

Nagyon kevés játékosunk játszik külföldön kezdőként. Persze többen is kinn vannak a nyugat-európai ligákban, de legalább 5-6 olyan játékos kellene, aki hétről-hétre kezdőként szerepel. Ha ennyi játékosunk lenne, akkor az edző már találna megfelelő kiegészítő embereket kisebb bajnokságokban vagy itthon. Remek példa erre Dárdai Pál még játékos korából. Edzőként volt szerencsém dolgozni vele az olimpiai csapatban, az 1996-os atlantai olimpián játékosom volt. Rendkívül hasznos játékos volt, jó mentalitással rendelkezik. Ezzel a mentalitással lehet messzire jutni a mai labdarúgásban.

Jelenleg csak Dzsudzsák Balázs játszik komoly bajnokságban kezdőként, bár én jobban örültem volna, ha Nyugat-Európába szerződik. Személy szerint a válogatott utolsó két meccsén tőle is többet vártam, hiszen egy nagyon technikás játékos, jól lő, de egy támadó nem jöhet le úgy a pályáról, hogy nem volt komoly helyzete.

Tekintsünk egy kicsit a jövőbe és tegyük fel, hogy -ahogy mindannyian reméljük- a magyar válogatott kijut az Európa-bajnokságra. Milyen szereplést vár a csapattól?

Minden benne van a pakliban, de a játékosok azért profik, hogy vállaljanak minden kockázatot. Egy jó felkészüléssel, egy átgondolt taktikával, megfelelő mentalitással meg lehet nyerni egy-két meccset, vagy akár tovább is lehet jutni a csoportból. A mai fociban nem mindig a favorit nyer, mi se vagyunk most azok. Ettől függetlenül természetesen nem lenne jó belefutni egy nagyobb vereségbe.

A magyar válogatott pótselejtezős ellenfeléről, azaz Norvégiáról itt olvashat bővebben. Az 1972-es Európa-bajnokságról szóló cikkünket itt találja.

Top 0