• Élet
Gyöngyösi Lilla

Drónok forradalmasíthatják az ökológiai megfigyeléseket

A drónokkal a korábbi módszerekhez képest jóval pontosabb méréseket lehet végezni a vadállomány és a tágabb környezet változásainak megfigyelésére - írták a melbourne-i Monash Egyetem kutatói a Scientific Reports című tudományos lapban.

A tudósok trópusi Ashmore-szigeten és az Antarktiszhoz közeli Macquarie-szigeten készült drónfelvételeket hasonlítottak össze azokkal a mérésekkel, amelyeket ugyanott madármegfigyelést végző szakemberek végeztek.

Drónnal készült fotó a klímaváltozás hatásáról. Fotó: Dronestagram

Drónnal készült fotó a klímaváltozás hatásáról. Fotó: Dronestagram

Az egyetem ökológusa szerint a drónok izgalmas új lehetőséget jelentenek a Föld ökoszisztémája változásainak megfigyelésére. A drónokat már most alkalmazzák ilyen feladatokra, például különféle madárfajok fészkelési szokásai vagy elefántok nyomon követésére, de azt még nem vizsgálta senki, hogy ezek jobb eredményt hoznak-e a hagyományos technikáknál - írja az MTI.

Fotó: Europress / Getty Images

Fotó: Europress / Getty Images

„Nagyon valószínű, hogy a jövőben drónokat alkalmaznak madár- és állatfajták állományának nyomon követésére, különösen olyan nehezen elérhető területeken, ahol a felszíni adatgyűjtés nehéz, vagy lehetetlen" – mondta a kutató.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16