• Tech
Faktor

Nem lehet csak úgy röpködni, így szabályozzák a drónhasználatot

Készen van a magyar dróntörvény, amely idén nyáron léphet hatályba. A szabályzás előírhatja a vezető nélküli légi járművek felelősségbiztosítását is.

A Népszava úgy tudja, hogy a közigazgatási egyeztetésen már túl van a tervezet, jelenleg a beérkezett vélemények feldolgozása zajlik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatása szerint a szabályozási javaslat hazai elfogadását legalább három hónapig tartó uniós notifikáció követi majd, vagyis az új előírások várhatóan 2017 nyarától, a tervek szerint július elsejétől léphetnek hatályba.

Illusztráció.

Illusztráció.

A tervezet a súlyuk, méretük alapján osztja különböző csoportokba a drónokat:

  • A 250 gramm alatti drónok játéknak minősülnek és szabadon üzemeltethetőek.
  • A 2 kilogramm alattiak esetében online képzést kell elvégezni.
  • A 2 és 25 kilogramm közöttiek esetében pedig elektronikus nyilvántartásba kell venni a járművet, a vezetőnek engedéllyel kell rendelkeznie, amelyhez képzést kell elvégezni.
  • A 25 kilogramm feletti drónok esetében már szakszolgálati engedély kell, valamint az eszköz légialkalmassági vizsgálatához üzemi és repülési naplót kell vezetni.

A tervek szerint lesz egy mobilalkalmazás is, amely a drónozóknak naprakész információt ad arról, hogy a repülés az adott területen, légtérben és időszakban engedélyezett-e.

Az üzemeltetők számára kötelezővé tennék a felelősségbiztosítást is, arra az esetre, ha a drón valamilyen balesetet okoz. Szabályozzák azt is, hogy a hobbicélú reptetés hol, mikor engedélyezett, illetve arra vonatkozóan is meghatároztak korlátokat, hogy a különböző kategóriákba tartozó drónokkal milyen magasra lehet repülni - írja az MTI.

A szabályozás már esedékes volt, hiszen korábban már Budapesten is okozott balesetet ilyen légi jármű.

Kommentek:

Top 0