• Külföld
Faktor

Drón szállítja az abortusztablettát

Európában egyre gyakrabban robbannak ki viták és tüntetések az egyes országok abortusz-törvényei miatt - kedden azonban a konfliktus új területet hódított meg: az eget. Észak-Írországban ugyanis drón szállított abortusztablettákat.

A drónt két nő indította Írországból, a határ közeléből, a szállítmány Észak-Írországba érkezett. A rendőrség ugyan figyelemmel kísérte az esetet, de nem avatkozott közbe – írja az NBC News.

Az akciót egy abortuszt támogató csoport szervezte. Elmondásuk szerint így akarnak védekezni Észak-Írország szigorú abortusztörvényeivel szemben, valamint Írország rendeleteivel szemben is, amelyek csak nagyon szigorúan korlátozott esetekben teszik lehetővé a művi terhesség-megszakítást.

Courtney Robinson, a tabletták egyik feladója azt mondta, hogy az abortusz kriminalizálása magánügyből politikai kérdéssé nőtte ki magát.

„Emberi jogom hozzáférni ezekhez a tablettákhoz, és használni őket.” – írta közleményében.

Észak-Írországban szinte minden esetben tilos abortuszt elvégezni, és az európai bíróságok közül itt szabják ki a legszigorúbb büntetéseket is – akár életfogytiglani szabadságvesztést is. Írországban 14 év börtönbüntetést is kaphat az, aki abortuszt hajt végre.

Egy észak-ír bíróság azért ítélt el egy nőt, mert online abortusztablettákat vásárolt. Az eset nemzeti vitát indított el.

Dr. Rebecca Gomperts Women on Web nevű szervezete is részt vett a drónakció megszervezésében – szerinte az eset nem csak szenzációértékkel bírt, hanem hűen tükrözi a valóságot, amellyel a nőknek szembe kell nézniük.

„A mai szállítás lényege az volt, hogy megmutatta: mindegy, hogy Írországban vagy Észak-Írországban illegális-e az abortusz, a nők mindenképp hozzá tudnak jutni a tablettákhoz. A törvényeket frissíteni kell, hogy igazolják a valóságot. A kormányoknak abba kell hagyniuk a nők jogainak megsértését.”

Ez már a második alkalom volt, hogy a hollandiai bázisú Women on Web országokon keresztül drónok segítségével szállított abortusztablettákat. Mint írják, már egy motorcsónakot is szereztek, amely megkönnyíti a drónos szállítások kivitelezését.

Korábban arról írtunk, hogy minden negyedik terhesség abortusszal végződik – erről itt olvashat bővebben.

Kommentek:

Top 0