• Krimi
Faktor

Drogozó kismamák - a gyerek veszélyeztetéséért nem büntethetők

Jobban vannak a dizájnerdrogot fogyasztó kismamák egy hete született csecsemői - közölte az édesanyák kérésére a Semmelweis Egyetem. Bűncselekményt nem követtek el a kismamák, a magyar jog nem bünteti azokat a nőket, akik veszélyeztetik a magzatuk életét. A Btk-val viszont nincs összhangban az Alaptörvény, amely az emberi élet kezdetét a fogantatástól számítja.

Egy hete Törökszentmiklóson többen is veszélyes pszichoaktív anyagot fogyasztottak, ötből négyen életveszélyes állapotban kerültek a szolnoki kórházba. Két terhes nő is volt közöttük, a babákat császármetszéssel hozták világra, a csecsemők átkerültek a Semmelweis Egyetemre (SE). A kórház a gyerekek személyiségi jogaira hivatkozva eddig nem nyilatkozott, ma az egyik édesanya kérésére adtak ki részleteket az újszülöttek állapotáról. A babákról először az a hír terjedt el, hogy meghaltak, ezt egy nappal később cáfolták.

Az SE közleményéből kiderül, hogy a 35. hétre született baba állapota a komplex intenzív kezelésnek köszönhetően jelentősen javult és, hogy közelebb legyen a szüleihez, tegnap visszakerült a szolnoki Hetényi Géza Kórház gyerekosztályára. Az SE azt is írta, hogy a babánál „arra is van esély, hogy hosszú távon csak minimális károsodások maradjanak vissza, de akár a teljes gyógyulás is elképzelhető”. A másik, 38. hétre született babát továbbra a SE-n ápolják, állapota súlyos, de stabil.

Néhány napja Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd-kórház sürgősségi osztályának vezetője a Faktornak adott interjúban azt mondta, hogy hatalmas felelőtlenség volt az, amit a terhes nők tettek. De külön emiatt nem lehet elítélni őket. Kiskorú veszélyeztetése bűncselekményről ugyanis akkor lehet beszélni, ha a szülő megszegi a kötelességeit és „ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi feladatait veszélyezteti”, ezt a bíróság egytől öt évig terjedő börtönnel büntetheti. A magzatra viszont ez még nem vonatkozik.

Zacher Gábor

Zacher Gábor

Fotó: Simay Dóra

Hol kezdődik az emberi élet a jog szerint?

Az Alaptörvény az emberi élet kezdetét a fogantatástól határozza meg, ez viszont nem igazodik a Btk-hoz – mondta el a Faktornak Borbély Zoltán jogász. A büntetőjogban az szerepel, hogy a tolófájdalmakkal kezdődik az emberi élet, ez egy egyértelmű határvonal. Ennek értelmében a magyar jog szerint a törökszentmiklósi kismamák esetében nem beszélhetünk kiskorú veszélyeztetéséről – mondta el a jogász. A magzat veszélyeztetése nem önálló tényállás a btk-ban, csak az, ha egyértelműen meg akarják ölni. Ezt nevezik a jogban hiányosan magzatelhajtásnak, mert a tiltott jelző lemaradt.

A terhesség megszakítása, azaz az abortusz nem bűncselekmény. Feltételeiről az 1992. évi 79. törvény rendelkezik: 12. hétig megszakítható a terhesség, ha az a nő egészségét súlyosan veszélyezteti, ha a magzat orvosilag súlyos károsodásban vagy fogyatékosságban szenved, ha a terhesség bűncselekmény következménye vagy, ha a terhes nő súlyos válsághelyzetben van, életkörülményei nem megfelelőek. Gyakorlatilag viszont az abortuszkérelmeket a 12. hétig soha nem utasítják vissza, sokszor inkább az okozza a gondot a kismamának, hogy a terhesség megszakításának ára 30 ezer forint. Külön rendelkezések vannak arra, hogy ki kérheti ezen idő felül a 18., 20., illetve a 24. hétig vagy időtartalomtól függetlenül.  

Aki viszont nem orvosnál, hanem önállóan vagy segítséggel hajtja végre az abortuszt, az bűncselekményt követ el. 3 év börtönt kaphat, aki más magzatát elhajtja, ha ilyet rendszeresen, üzletszerűen csinál vagy a kismama tudta nélkül teszi, akkor pedig 1-től 5 évig terjedhet a börtön. Ha a magzatelhajtás a nő halálát okozza, akkor 2-8 év börtönt kaphat a más magzatát elhajtó. A törvény máshogy ítéli meg a kismamákat: az a nő, aki elhajtja vagy elhajtatja a magzatát, nem bűntettet, hanem vétséget követ el, és ezért maximum 1 év börtönre ítélheti a bíróság.

Borbély Zoltán felhívta még a figyelmet arra is, hogy a jog ismeri azt is, amikor a terhes nővel szemben követnek el testi sértést. Ha ennek következtében elveszíti a magzatát, az mindenképpen súlyos egészségromlásnak számít és a bíróság e szerint hoz döntést.

Ezek a kategóriák a törökszentmiklósi kismamák esetében akkor nyerhetnek értelmet, ha az bizonyosodik be, hogy a drogfogyasztás részükről vagy más részéről arra irányult, hogy a magzatukat elveszítsék. Jelenleg ezt semmilyen információ nem erősíti meg. Zacher Gábor úgy tudja, hogy a kismamák nem voltak rendszeres szerhasználók, drogot először múlt héten fogyasztottak.

Az USA egyes tagállamaiban, 1998 óta azokra a kismamákra, akiknél az orvosi vizsgálat során kiderül, hogy alkoholt vagy drogot fogyasztottak börtön is várhat, de minimum elvonóra küldhetik őket. Az ezt leíró amerikai törvényt sokan bírálják, a kritikusok szerint ez a nőket többek között megfosztja fizikai szabadságuktól, de sérti az orvosi titoktartást is. Ráadásul a szerhasználók a lehetséges büntetés miatt sokszor inkább nem veszik igénybe a terhesgondozást, de 2011-es adatok szerint a törvény nem csökkentette az országban a terhes nők körében az alkohol- vagy kábítószer-problémák előfordulását sem.

AZ UNICEF Magyarország gyerekjogi igazgatója, Lux Ágnes a Faktor kérdésére azt mondta, hogy a szervezet gyerekjogi egyezménye 0-tól 18 éves korukig foglalkozik a gyerekekkel. Nem határozza meg külön, hogy mikortól kezdődik az emberi élet, viszont az életben maradáshoz, túléléshez való jogot elsődlegesnek tartja. Fontos csoportnak tekinti a terhes anyákat is, különösen azokat, akik segítségre szorulnak. Az UNICEF nem a szankciókra helyezi a hangsúlyt, hanem a széles körű tájékoztatásra, arra például, hogy miként lehet felkészíteni az embereket a szülői feladatok helyes ellátására.  

Magyarországon, ha egy kismamának drog- vagy alkoholproblémái vannak, és azt jelzi a védőnőnek vagy orvosnak, akkor ők csak figyelmeztethetik a rizikóra, a lehetséges következményekre, de más nem tehetnek - mondta Zacher Gábor a Faktornak. Mindenféle döntés az anyáé marad.

Az országos hálózattal rendelkező Józan Babák Klubja pont ilyen kismamáknak szeretne segíteni. Az egyesületet 2008-ban hozták létre, az ő tapasztalataik szerint évente száz olyan kismama van, aki súlyos drogfogyasztással küzd, míg az alkalmi fogyasztók számát ezer körüli teszik. Oberth József, a Józan Babák Klubja vezetője a VS.hu-nak azt mondta, hogy ezek a kismamák gyakran csak későn ismerik fel a terhességüket, ezért eleshetnek a terhesgondozás lehetőségétől, illetve az is problémát szokott okozni, hogy „a védőnők sem ismerik az addiktológusokat, nem tudják, hová kell fordulni ilyen esetekben”.

Zacher Gábor pontos adatot nem tud a szerhasználó kismamák számáról, ő is a Józan Babák adataira támaszkodik. Magzati alkoholszindrómában viszont Magyarországon évente 300 kisbaba születik - mondta.

Illusztráció. Fotó: police.hu

Illusztráció. Fotó: police.hu

A törökszentmiklósi kismamák dizájnerdrogot fogyasztottak, szintetikus marihuánát és kétféle stimulánsszert. A dizájnerdrogoknak sok fajtája van, de mivel csak az elmúlt években terjedtek el, kevés a sejtés arról, hogy milyen egészségügyi károkat, milyen függéseket okoznak – mondta a toxikológus a Faktornak adott korábbi interjújában. Így arról sem lehet biztosat mondani, hogy a drog milyen intenzitással megy át a méhlepénybe és okoz-e maradandó károsodást a babáknál. A Semmelweis Egyetem a mai közleményében az egyik babáról azt írta, hogy az orvosok esetében nem zárják ki a teljes gyógyulás lehetőségét sem.

Zacher Gábor azt is mondta, hogy amennyiben egy emberben bármiféle függőség kialakul, akkor az már az egész életre szól. Ez még akkor is így van, ha az ember már évtizedek óta absztinens. Ma Magyarországon a kábítószerfüggők számát 20 ezerre teszik, közülük tízezren marihuánafogyasztók. Velük jellemzően a hatóságoknak nincs gondja, de a szerhasználat a teljesítményüket nem növeli. 

Top 0