• Belföld
Faktor

Drágult a tojás és a vaj, de azt is mutatjuk, mi lett olcsóbb

Változott az alkoholos italok, a dohányáruk, valamint az élelmiszerek, de a benzin ára is.

Idén márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ez alatt az időszak alatt a legnagyobb mértékben az alkoholos italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt - jelentette a KSH.

Így alakulnak az árak a tavaly márciushoz viszonyítvaAz élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 27,0, a vaj, vajkrém 14,2, a száraztészta 11,1, a tejtermékek 6,9, a tej 5,9, a kenyér 5,6 százalékkal drágult. A cukor viszont 18,1 százalékkal olcsóbb lett.

A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. A háztartási energia 1,4, ezen belül a tűzifa 13,3, a palackos gáz 5,4 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,1, a ruházkodási cikkeké 0,3 százalékkal emelkedett. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,4, ezen belül az üzemanyagokért 2,0, a tartós fogyasztási cikkekért 1,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Az alkohol és a dohányáru drágult leginkább, míg a benzin olcsóbb lettEgy hónap alatt, 2018. februárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,8, a száraztészta 1,7, a péksütemények 1,2 százalékkal többe, a tojás 6,5, a cukor 2,8 százalékkal kevesebbe került. A ruházkodási cikkek ára 1,6, a szolgáltatásoké 0,2, a szeszes italok, dohányáruké 0,1 százalékkal nőtt. A háztartási energia ára nem változott.

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2, az egyéb cikkeké 0,5 százalékkal mérséklődött, utóbbin belül az üzemanyagokért 1,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor azt MTI tudósítása szerint azt mondta:

Átlag fölött drágultak az élelmiszerek, ebben még érződik a tavaly őszi áremelések hatása is. Februárhoz viszonyítva átlag fölött emelkedett a friss zöldségek és gyümölcsök ára. Az üzemanyagárak ugyanakkor havi és éves összevetésben is csökkentek.

2018. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,0 százalékkal nőttek.

Kommentek:

Top 0