• Belföld
Faktor

Jelentős drágulás jön, emelkedik a liszt és a péktermékek ára

Legutóbb no­vember tájékán emelték áraikat a malmok.

Valószínűleg a pékek is árat fognak emelni a lisztdrágulás miatt. Körülbelül 6 százalékkal, kilónként öt forinttal emelik a liszt átadási árát a malmok – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

Lakatos azt mondta, az emelést néhány malom már ebben a hónapban meglépi, a Hajdú Gabona pedig március elejétől növeli árait.

Illusztráció.

Illusztráció.

Hozzátette, legutóbb no­vember tájékán emelték áraikat a malmok, akkor 7-8 százalékos áremelést sikerült keresztülvinniük. Az akkori emelést az kényszerítette ki, hogy a malmi búza tonnánként 58 ezer forint körüli árra drágult, azóta viszont a búzaár már a 62-63 ezer forintos szintnél tart. Ezt tetézi a 8 százalékos minimálbér-emelés és a 25-30 százalékos áramár-növekedés.

Lakatos Zoltán szerint az emelt lisztárak a teljes termékpályán hatnak majd, vagyis a pékek is feljebb srófolják az áraikat. Úgy véli, hogy az új búza malmokba érkezésééig további drágításra már nem lesz szükség.

Az ótermés drágulását az erős kereslet magyarázza: Olaszország, Ausztria és Románia sok magyar búzát vásárolt, emellett a dunai hajózás beindulásakor újabb szívóhatás éri a magyar piacot, és Németországba is sok szállítmány megy majd. Jókora terméskiesés volt Franciaországban is, az ottani exportőrök az eredetileg francia búzára tervezett szállítási kötelezettségeiket importból kénytelenek fedezni, vagyis minden a búza árának emelkedése mellett szólt ebben a szezonban.

Kommentek:

Top 0