• Pénz
Faktor

Durván drágultak az élelmiszerek, de még nincs vége az áremelkedésnek - erre kell számítani

Nem csak az élelmiszerek, de a dohánytermékek és az üzemanyag is tovább drágul.

A korábban gondoltnál gyorsabban emelkedő GDP, keresetek és fogyasztás alapján a GKI 3,8 százalékról 4 százalékra emelte idei növekedési előrejelzését. A világgazdaságban a kereskedelmi háború növekedésének veszélye csökkent, az iráni, a török és az olasz helyzet viszont az energiaárakra és árfolyamokra már most is negatívan hat - írja a 24.hu.

Lelassult a növekedésMárciusban az ipar és különösen az építőipar növekedése látványosan lefékeződött, az iparé az első kéthavi, átlagosan 5,4 százalékos bővülés után 2,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az építőipar dinamikája pedig az első kéthavi 35 százalék után 1,4 százalékra zuhant. Ebben szerepe volt a sok márciusi hosszú hétvége következtében kevesebb munkanapnak, de a lassulás ennek figyelembe vétele mellett is látványos. Az építőiparban az év egészében is a 2017. évi 30 százaléknál sokkal szerényebb, de így is gyors, 10 százalék körüli emelkedés várható. Az iparban még lehetséges a tavalyi 5 százalék körüli ütem megközelítése.

A korai húsvét viszont megdobta a márciusi kiskereskedelmi forgalmat, mely az első kéthavinál közel 1,5 százalékponttal gyorsabban, 8,5 százalékkal bővült. A szálláshelyek árbevétele pedig 17 százalékkal, az első két havinál csaknem kétszer gyorsabban emelkedett. Idén a lakosság fogyasztása 4-4,5 százalékkal bővül.

Fizetések, drágulásA bruttó keresetek dinamikája lassuló, de még mindig gyors. 2018-ban 7 százalék körüli, nagyon magas, de a tavalyi két számjegyűnél kisebb reálkereset-növekedés várható. A munkanélküliség egy év alatt 0,7 százalékponttal, 3,9 százalékra csökkent, ráadásul ez a közmunkás-létszám több mint 20 százalékos mérséklődése mellett ment végbe. Ez az adat az egyik legkisebb az Európai Unióban. Ha azonban a közmunkásokat is munkanélkülinek tekintenénk, a magyar munkanélküliségi ráta 7,4 százalék körüli lenne, ami magasabb az uniós átlagánál.

Az infláció áprilisra 2,3 százalékra gyorsult, az első négy hónap átlaga 2,1 százalék lett. A leggyorsabban az élvezeti cikkek ára emelkedett; a dohányáruknál pedig júliustól újabb adóemelés várható. Átlagon felüli az élelmiszerek áremelkedése is. Az üzemanyagoké áprilisban kezdett emelkedni, majd májusban kapott lendületet a világpiaci olajár emelkedése és a forint gyengülése következtében.

A benzin 400 forint körüli literenkénti ára azonban még így is jóval elmarad a hat évvel ezelőtti 450 forintos ártól. Az év egészében 3 százalék körüli áremelkedés valószínű.

Kommentek:

Top 0