• Pénz
Faktor

Így hat az életünkre a gyenge forint, mutatjuk mi drágulhat a következő hetekben

Több termékre is hatással lehetnek az árfolyamváltozások.

Hetek óta gyengélkedik a forint, a korábbi 310 körüli szintről június végére már egészen 330-ig gyengült az euróval szemben a magyar fizetőeszköz. Hasonló a helyzet a dollár esetében is: néhány hónapja még csak 250 forintot kellett adnunk érte, mostanra azonban már 280-nál is többet. A külföldre utazók már eddig is szembesülhettek a forint árfolyamának számukra negatív hatásaival, ám előbb-utóbb a hazai boltokban, konkrét árucikkeken is megérezhetjük a dráguló euró, illetve dollár hatásait. A Pénzcentrum összegyűjtött néhány olyan terméket, melyek ezek közé tartozhatnak.

Sok helyen megérezhetjük a forint gyengülését.

Sok helyen megérezhetjük a forint gyengülését.

Hosszabb távon a belföldi üzletekben is érezhetjük az árfolyam változásait, hiszen számos olyan terméket találunk a hazai boltokban, melyeket külföldről kell beszerezni, forintban kifejezve egyre drágábban. Ráadásul folytatódik a munkabérek emelkedése, tehát az üzleti alkalmazottaknak is egyre többet kénytelenek fizetni a bolttulajdonosok. Nőnek az üzemanyagárak, ezáltal pedig a szállítási költségek is. Végeredményben tehát több tényező is az árak emelkedését okozhatja, noha nem minden termék esetében egyenlő mértékben, és nem feltétlenül csak a hétköznapi bevásárlások alkalmával.

EZT IS AJÁNLJUK:

  BenzinA kőolaj világpiaci ára egyébként is emelkedett az utóbbi időszakban, a forint gyengülése még tovább hajtja felfelé a benzin árát. Mostanra ismét 400 forint körül található az üzemanyag átlagára (399 a benziné, 407 a gázolajé), ami akár csak a tavalyi állapotokhoz képest is jelentős drágulást jelent.

  Használt autóTavaly több mint 155 ezer használt autót hoztak be Magyarországra, amely jelentősen, közel 10 százalékkal haladta meg a 2016-os behozatalt. A forint gyengüléséből, valamint a szállítási költségek emelkedéséből kifolyólag azonban itt is előfordulhat, hogy megindulnak felfelé az árak.

  BanánNépszerű, külföldről beszerzett gyümölcs a banán, amelyből a KSH adatai szerint 2017-ben több mint 95 ezer tonnányit importáltak Magyarországra.

  KávéA legtöbb ember ezzel indítja a napot, így bizonyosan sokan megérzik majd, ha megemelkedik a termék bolti ára. Tavaly 28 ezer tonnánál is többet importált belőle Magyarországra.

  TeaA kávénál jóval kisebb mértékben, de szintén jelentős mennyiséget importáltunk tavaly teából. A statisztikák szerint az import mértéke meghaladta a 800 tonnát.

  GabonafélékA különböző gabonafélék, illetve az ezekből készült termékek esetében sem elképzelhetetlen az árak növekedése. A tavalyi évben több mint 506 ezer tonnányi gabonafélét importált Magyarország.

  TejA tejek, tejtermékek sem biztos, hogy elkerülik a drágulást. Egyébként tejtermékekből is sokat, több mint 241 ezer tonnát importáltunk tavaly.

  KakaóKözel 77 ezer tonnányi kakaót, illetve kakaókészítményt importáltak tavaly Magyarországra. Ezek jelentős részét (66,5 ezer tonna) a csokoládé, illetve más kakaótartalmú élelmiszer-készítmények tették ki, tehát azok is drágulhatnak.

  CukorSzintén jelentős mértékben, 438 ezer tonnát meghaladóan hoztak be Magyarországra cukrot és cukorárut.

  DohányAz előző termékeknél kisebb mértékben, de szintén jelentős mennyiségben importáltak dohányt, valamint feldolgozott dohánypótlót hazánkba. Ezek együttes mértéke tavaly több mint 28 ezer tonna volt.

  NyaralásVégezetül a forint gyengélkedése a nyári kikapcsolódást is érinti. A külföldi utak - legalábbis az eurót, dollárt használó országokban - egészen biztosan drágulni fognak, hiszen már 200 ezer forint átváltásakor is bő 10 ezer forintot bukunk a 310-es árfolyamhoz képest.

  Kommentek:

  Top 16