• Külföld
Faktor

Drágul a sör

A müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten idén 3 százalékkal többe kerül a sör literje, mint tavaly.

Évtizedes hagyomány szerint a sörfőzők javaslata alapján a müncheni városvezetés mondja ki, hogy mennyiért mérhetik a sört fesztiválon. A fórum úgy döntött, hogy idén a sör literje 10,40-10,70 euróba kerülhet a tavalyi 10,10-10,40 euró után.

Szakértők szerint több tényező is befolyásolja, hogy milyen áron adják a sört az Oktoberfesten, de a legfontosabb ezek közül az, hogy mennyit kell fizetni évi átlagban a müncheni sörözőkben. Ennek fényében az Oktoberfesten a sör ára nem kerülhet sokkal többe, mint a sörfesztivál "kerítésein" túl, mert az jelentősen visszafoghatja a forgalmat, de olcsóbb sem lehet, hiszen az a gyártóknak okozhat veszteséget. Münchenben a sör literenkénti "csúcsára" jelenleg 10,20 euró. 

Tavaly 5,9 millióan vettek részt a 182. Oktoberfesten, azaz 400 ezerrel kevesebben az egy évvel korábbinál. Így aztán a sörből is kevesebb fogyott, 7,3 millió liter a 2014. évi 7,7 millió után.

Nemrég arról is írtunk, hogy három kilométeres sörvezeték épül Brugesben, amelyet a befektetők életük végéig csapolhatnak.

Kommentek:

Top 0