• Külföld
Faktor

Több ezren ragadtak az autópályán - videó

Kilométereken keresztül kígyózik Dovernél a kocsisor az autópályán, emberek ezrei ragadtak hosszú-hosszú órákra az autójukban. A nizzai terrortámadás után szigorítottak a francia hatóságok az ellenőrzéseken - azonban a kitörő nyári szünetre nem készültek fel.

Sokan nyolc órán keresztül várakoztak Dovernél az autópályán a francia hatóságok felkészületlensége miatt. Volt, hogy egy órán keresztül nem mozdult a sor. A kikötői ellenőrzéseket a 84 ember halálával járó nizzai terrortámadás után szigorították, és ezt indokolta a meghosszabbított francia rendkívüli állapot is. A hatóságok viszont nem készültek fel arra, hogy a legtöbb iskolában csak pénteken fejeződött be a tanítás, így családok ezrei indultak nyári vakációra Doveren keresztül. Sokan még mindig ott várakoznak.

A forgalom szempontjából kivételesen erős hétvégéhez képest elenyészően kevés ember vizsgálja át a kikötőbe tartó autókat – írja a Telegraph.

Mint az a kikötő szóvivőjének nyilatkozatából kiderül, az egyik kapunál például egyetlen egy határőr vizsgál át minden egyes buszt – a folyamat így minden esetben legalább 40 percet vesz igénybe. Eközben a turisták rendelkezésére csak három pihenősátor áll a szükséges hét helyett.

Dover konzervatív képviselője, Charlie Elphicke viszont a brit hatóságokat okolta a káoszért.

„A közlekedési és a belügyminisztérium is tudta, hogy Franciaországban növelik a biztonsági ellenőrzések szintjén. Fel kellett volna készülniük erre, de nem tették. Ezek a családok egy forgalmi rémálomban ragadtak, ahelyett, hogy már a Csatorna túloldalán élveznék a vakációjukat. Feléjük tartoznak egy bocsánatkéréssel, valamint Dover lakosai felé is, akiknek megint el kell szenvedniük a városukat érő közlekedési káoszt. Az új francia határellenőrzés nem lehet kifogás, a közlekedésirányítás leszerepelt.”

Kris Mazur a teljes péntek éjszakát az autópályán töltötte – mint mondja, tíz óra alatt egy mérföldet (1,6 kilométert) haladt.

Az autópályán ragadt emberek elsősorban az információk teljes hiányára panaszkodnak, a gyerekes családok pedig a hőséggel küzdenek.

Az emberek segítenek egymásnak, de attól függetlenül a hangulat kezd egyre feszültebbé válni.

- mondta a londoni Jack Donnelly. Ő hét órán keresztül szenvedett a dugóban.

Dale Savage a testvére esküvőjére tartott – 12 órára ragadt az autópályán. Mint mondta, „kempinghangulat alakult ki az úton”.

Sok kicsi gyerek van ott, nagyon sokan akartak most nyaralni menni. Nincs igazi frusztráció, de a probléma az, hogy senki sem tudja, mi folyik itt, miért tartanak mindenkit a pályán, esetleg baleset történt-e.

A Kent megyei tanács vizet szállított az autópályán rekedt embereknek, míg a kenti rendőrség azt kéri az útra kelőktől, hogy vigyenek magukkal élelmet és sok innivalót.

Kommentek:

Top 0