• Krimi
Gyöngyösi Lilla

Megvan, ki robbantott a dortmundi focicsapat buszánál - azt is bevallotta, miért tette

A német rendőrség őrizetbe vett pénteken egy 28 éves, német és orosz kettős állampolgárságú férfit, akit a Borussia Dortmund elleni pokolgépes támadással gyanúsítanak.

Fotó: Europress / Patrik STOLLARZ - AFP

Fotó: Europress / Patrik STOLLARZ - AFP

A férfit a baden-württembergi Tübingen város közelében vették őrizetbe. A gyanú szerint nyereségvágyból hajtotta végre a támadást: arra spekulált, hogy a labdarúgó egyesület részvényei esni fognak a merénylet után. A Bild című német lap szerint a férfi ezt be is vallotta.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A gyanúsított a támadás napján, április 11-én úgynevezett értékesítési opciót vásárolt 15 ezer Borussia Dortmund-részvényre. Rengeteget nyerhetett volna az ügyleten, ha az árfolyam valóban gyengült volna. Erre akkor lett volna esély, ha a támadásban meghalnak vagy súlyosan megsérülnek játékosok - áll az ügyészség közleményében.

  A férfi hitelből vásárolt az interneten keresztül, ugyanabban a szállodában, ahol a csapat az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre készülve megszállt. A férfi még márciusban foglalt szobát a Hotels L'Arrivée nevű szállodában, és április 9-én érkezett meg. Tetőtéri szobájából jó kilátás nyílt a támadás helyszínére, a hotel előtti parkolóra - közölte a legfőbb ügyészség.

  A Bild a hatóságoktól kiszivárgott információk alapján azt írta, hogy a férfi 78 ezer eurót költött, és 3,9 millió eurós profitot érhetett volna el. A közreműködő pénzügyi közvetítő cégnél gyanúsnak találták az ügyletet, pénzmosásra gyanakodtak és bejelentést tettek a rendőrségnél - írja az MTI.

  A Bild információi szerint a gyanúsított furcsán viselkedett, például a támadás utáni nagy felfordulásban a legnagyobb nyugalommal beült a szálloda vendéglőjébe és rendelt egy marhasültet, ami szintén feltűnt az alkalmazottaknak. Az n-tv hírtelevízió értesülése szerint a férfira éppen a hotel dolgozóinak beszámolói miatt figyeltek fel a hatóságok.

  A merényletet három pokolgéppel hajtotta végre.Kettőt a talaj közelében helyezett el, egyet pedig nagyjából egy méteres magasságban – túl magasan ahhoz, hogy pusztító hatását teljes mértékben kifejtse. A fémszegecsekkel megtöltött robbanószerkezetek erejét jelzi, hogy egy darabot a helyszíntől 250 méterre találtak meg. A villanyszerelőként dolgozó férfi távirányítású gyújtószerkezettel hozhatta működésbe a pokolgépeket. Az nem biztos, hogy teljesen egyedül készítette elő és hajtotta végre a támadást, erre utal, hogy a hatóságok keresnek két feltételezett bűntársat: két orosz férfit.

  A helyszínen találtak három, azonos szövegű levelet, amely ugyan szélsőséges iszlamista háttérre utal, de a szöveg elemzése alapján ez "erősen kétséges". Előkerült egy szélsőjobboldali háttérre utaló írás is, de semmi sem utal arra, hogy az elkövetőtől származik - áll az ügyészség közleményében.

  A BVB csapatát az AS Monaco elleni mérkőzésre szállító autóbusz ellen április 11-én 19.15-kor követtek el robbantásos merényletet. A különleges biztonsági felszerelésekkel, köztük megerősített szélvédőkkel ellátott jármű két helyen rongálódott meg, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, a csapat egyik védőjét. A spanyol légiós - felületi sérülések mellett - csuklótörést szenvedett. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott. A mérkőzést elhalasztották.

  Kommentek:

  Top 16