• Sport
Maksa Mónika

Doppingolt az olimpiai bajnok

Az 1984-es Los Angeles-i olimpia női diszkoszvető bajnoka, a holland Ria Stalman beismerte, hogy pályája vége felé doppingolt. Fel akarta venni a versenyt a többiekkel - ezzel indokolta.

Ria Stalman azt mondta: "Karrierem utolsó két és fél évében kis dózisban használtam anabolikus szteroidokat, 5-10 milligrammot naponta." Hozzátette, hogy akkoriban is tiltották a szteroidokat, de nem volt kockázatos doppingolni, hiszen nem voltak versenyen kívüli ellenőrzések.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

A most 64 éves Stalman 65,36 méteres dobással győzött Los Angelesben. Fél méterrel előzte meg az ezüstérmes amerikai Leslie Denizt és közel két méterrel a harmadik helyezett román Florenta Craciunescut. Az olimpiát követően nem sokkal visszavonult. Hollandiában az 1984-es év sportemberének is megválasztották.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A diszkoszvető azt mondta, hogy azért kezdett doppingolni, mert rájött, hogy nem tud versenyezni sokkal erősebb kelet-európai riválisaival."Ki akartam jutni az olimpiára. Az egyéni csúcsom 56 méter volt. A bemelegítéskor sétálgattam a kétajtós szekrények között, akik 15 méterrel elvertek. Azt kérdeztem magamtól, mit tehetnék, hogy legyőzzem őket az olimpián. Arra gondoltam, ha nem tudod legyőzni őket, akkor csatlakozz hozzájuk. Ezt tettem" – mondta.

    Top 16