• Sport

Szenzációs Dzsudzsák góllal játszott döntetlent a magyar válogatott - videókkal

Lejátszotta első mérkőzését 2016-ban a magyar labdarúgó-válogatott. Az ellenfél Horvátország volt, mindkét csapat a franciaországi Európa-bajnokságra készül. A teltházas mérkőzésen a magyar csapat látványos második félidőt produkált, így megérdemelte a döntetlent.

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Teltház előtt rendezték meg a magyar válogatott idei első mérkőzését. Az ellenfél Horvátország volt, amely a héten már játszott egy felkészülési meccset, akkor 2-0-ra verték Izraelt. A FIFA-világranglistán mindössze egyetlen hely a különbség a két együttes között, a horvátok a 18., míg a magyarok a 19. helyen állnak.

Mindkét válogatott már az Európa-bajnokságra készül, Bernd Storck állítása szerint ezen az összecsapáson az osztrákok 4-2-3-1-es rendszerére készül a csapat, míg Horvátország a csehek elleni mérkőzést modellezte.

Ennek megfelelően a magyar csapat ebben a szisztémában állt fel, míg a horvátok a hivatalos közlemény szerint 4-3-3-ban, de inkább csak egy klasszikus csatárral (Mandzukic), szintén 4-2-3-1-et alkalmaztak.

A magyar csapat kezdője:

Dibusz – Fiola, Guzmics, Lang, Korhut – Nagy, Gera – Németh, Kleinheisler, Dzsudzsák – Priskin

A horvát csapat kezdője:

Kalinic – Corluka, Vida, Schildenfeld, Vrsaljko – Modric, Antolic, Kovacic – Brozovic, Mandzukic, Perisic.

Az első félidőben nem adódott sok helyzet a két csapat előtt, a magyar együttes jellemzően a horvátok játékát igyekezett lassítani, míg a vendégek gyors, rövid passzokkal próbálkoztak. Magyarország komoly, szervezett támadásokat nem tudott vezetni, jellemzően távoli lövésekkel próbálkozott a válogatott.

A horvátok sem sokszor kerültek helyzetbe, de ezek ellenére a 29. percben megszerezték a vezetést. Egy szép támadás végén Mario Mandzukic közelről lőtt a kapuba. A középpályáról Modric ugratta ki a pálya bal szélén Perisicet, aki jól adott középre, és a Korhut mögül kibújó Mandzukic jobbal gólt szerzett.

Mandzukic gólja:

A félidőben nem esett több gól, igaz Perisic és Kleinheisler is szépen lőtt távolról kapura. Negyvenöt percnyi játék után így egy góllal vezetett Horvátország.

A félidőben Bernd Storck négy cserelehetőséget is elhasznált a hatból, ekkor állt be Bogdán, Nikolics, Szalai és Elek is. A négy lecserélt játékos Dibusz, Priskin, Németh Krisztián és Nagy Ádám volt. A magyar válogatott jól kezdte az első félidőt, ismét Kleinheisler lövésénél volt dolga a horvát kapusnak, de a 60. percig Magyarország beszorította a horvát válogatottat.

A 60. perc után jellemzően mezőnyjáték folyt, egyik csapatnak sem volt nagyobb helyzete. A horvát válogatott előtt azonban nagy helyzet adódott a 77. percben, miután Guzmics támaszkodott Mandzukicon. Az emiatt megítélt, 17 méterről elvégzett szabadrúgás alig kerülte el a magyar kaput, nem úgy, mint Dzsudzsák lövése.

A magyar csapat a horvát kaputól 23 méterre kapott szabadrúgást, Dzsudzsákot buktatták. A sértett maga végezte el a szabadrúgást, és szépen csavart a kapuba. Ezzel a góllal Magyarország a 79. percben egyenlíteni tudott.

Dzsudzsák gólja:

Ezt követően a magyar labdarúgó-válogatott kihasználta utolsó két cserelehetőségét, Stieber és Böde állt be. A magyar válogatott a hátralévő időben mindent megtett a győzelemért, igaz Modricnak is volt egy ígéretes lövése. A végeredmény azonban nem változott, így Magyarország megérdemelt döntetlent ért el Horvátország ellen. A mérkőzés végeredménye 1-1 lett.

Az 1-1-es állás a leggyakoribb végeredmény a két ország között, tíz mérkőzés alatt ötödször született ez a végeredmény.

Jól akartunk játszani, az első 30. percben a tisztelet dominált. Mondtam nekik a félidőben, hogy bízzanak magukban és focizzanak. Ez egy felkészülési mérkőzés volt, lépésről-lépésre haladunk. Elégedett vagyok a játékosokkal, köszönet a szurkolóknak, nagyon lelkesen támogatták a csapatot

- mondta Bernd Storck, szövetségi kapitány az m4-en.

A második félidő jó volt, az első félidőben megilletődötten játszottunk, a második félidőben letámadtunk. Nem kaptunk ki egy jó csapat ellen. Biztos vagyok benne, hogy a csoportellenfeleink ettől gyengébbek.

- mondta Dzsudzsák Balázs.

A magyar válogatott a 2016-os Európa-bajnokságon az F-csoportban fog szerepelni, az ellenfelek közül csütörtökön Izland 2-1-re Dániától, pénteken Portugália 1-0-ra Bulgáriától kapott ki. Ausztria ma hazai pályán Albániát fogadta, és 2-1-re nyertek Janko és Harnik góljával.

Top 0