• Külföld
Faktor

Mexikói cég szeretné felépíteni Trump falát

Meglepő ajánlatot kapott az Amerikai Egyesült Államok leendő elnöke: egy építkezési vállalat bejelentkezett, hogy megépítenék az amerikai-mexikói határra a falat. Csakhogy ez a vállalat mexikói.

Fotó: Europress / Guillermo Arias - AFP

Fotó: Europress / Guillermo Arias - AFP

Kampánya során Trump többször is elmondta, hogy az amerikai-mexikói határra falat fog építtetni, mert ezzel megakadályozhatnák a több ezer mexikói illegális határátlépését. Arra viszont valószínűleg a milliárdos sem számított, hogy az elnökválasztás után két héttel be is jelentkezik egy vállalat, amely felhúzná a falat. Ráadásul ez a cég mexikói - írja az El País.

A Cementos Chihuahua építkezési vállalat azt vallja, hogy egy jó üzlettől semmi nem tántoríthatja el őket. Még az sem, ha a megbízó rasszista kijelentésekkel sértegeti őket. Mexikóiként azért sértve érzik magukat, ugyanis Trump többször is „gyilkosnak, erőszaktevőnek és drogkereskedőnek” nevezte Mexikó minden lakosát – és most kíváncsian várják, mit reagál a leendő amerikai elnök a felajánlásra. Veszítenivalójuk tehát nincs: vagy kapnak egy sok pénzzel járó megbízást, vagy felülkerekednek Trumpon. De inkább az első eshetőségben bíznak.

A vállalat székhelye a határ közelében van, így az utazás sem igényel olyan sok plusz költséget. A közel 3000 kilométer hosszú határszakasznak nagyjából a harmadán áll most egy vastag fémkerítés – ezt még a Clinton-kormány húzatta fel 1993-ban. Trump kezdetben még azt ígérte, hogy a határt végig egy fal fogja lezárni – amelynek költségeit Mexikóval fizettette volna meg. A választások után viszont már finomított: a fal egyes részeit kerítés váltaná fel.

Fotó: Europress / Guillermo Arias - AFP

Fotó: Europress / Guillermo Arias - AFP

A Cementos Chihuahua ígéretei szerint a fal magas lenne, széles, és vasbetonból épülne. A cég számára nem lenne újdonság az amerikai megbízás sem, mivel üzletei 70 százalékát az Egyesült Államokban bonyolítja le. Trump elnökségét pedig végső soron örömmel veszik, mert szerintük ő sokkal többet fektet az iparba, mint Clinton tette volna.

Chihuahua egy azok közül a mexikói államok közül, amelyek bár az amerikai határon fekszenek, mégsem választja el őket fal az Egyesült Államoktól. Nem véletlenül: az állam északi részén sivatag fekszik, amelyben 50 fokos átlaghőmérséklet uralkodik. Az elmúlt húsz évben közel 8000 migráns halt meg itt, miközben az Egyesült Államokba próbáltak átjutni.

Kommentek:

Top 0