• Külföld
Faktor

Új Amerika születik - így reagáltak Trump győzelmére

Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt jelöltje helyi idő szerint szerda hajnalban bejelentette győzelmét az elnökválasztáson. Hillary Clinton telefonon gratulált neki, és elismerte saját vereségét. A világ politikai vezetői is reagáltak a milliárdos győzelmére.

Az Amerikai Egyesült Államok. elnöke: Donald Trump (Fotó: Europress / Mandel Ngan - AFP)

Az Amerikai Egyesült Államok. elnöke: Donald Trump (Fotó: Europress / Mandel Ngan - AFP)

Trump megvárta, amíg az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazat a részeredmények szerint megvan, és csak ezután lépett családjával a hívei elé a párt választási főhadiszállásán. Beszédében elmondta, hogy ő is gratulált Clintonnak, aki kemény ellenfele volt a kampányban.

"Köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazért a szolgálatért, amelyet az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett".

Trump lesz az Egyesült Államok 45. elnöke. Beszédében köszönetet mondott híveinek is, és hangsúlyozta"Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem."

A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat egyaránt. "Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell." Komoly gazdasági változásokat, munkahelyeket ígért. "Mi mindig Amerika érdekeit helyezzük majd minden elé, korrekt tárgyalópartnerek leszünk mindenkivel, a közös platformot keressük majd és nem az ellenségeskedést" - mondta. Kampányában is többször említette, és most is azt mondta, hogy ez nem is kampány volt, hanem inkább egy hihetetlen és nagyszerű mozgalom, amelyet több milliónyi keményen dolgozó és hazáját szerető ember hozott létre és éltetett.

"A kampánynak ugyan vége, de mozgalmunk munkája csak most kezdődik."

Hillary Clinton nem állt ki a nyilvánosság elé.

A Trump-család (Fotó: Europress / Mandel Ngan - AFP)

A Trump-család (Fotó: Europress / Mandel Ngan - AFP)

Orbán Viktor Facebook-oldalán keresztül gratulált az új amerikai elnöknek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban gratulált Trumpnak. A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin kifejezte abbéli reményét, hogy a megválasztott republikánus párti elnökkel együtt tud majd működni, és ki tudják vezetni az orosz-amerikai kapcsolatokat a válságból, megoldják a nemzetközi politika aktuális kérdéseit, és hatékony válaszokat találnak a globális biztonsággal szembeni kihívásokra. Az orosz elnök közölte: biztos benne, hogy "a Moszkva és Washington közötti, az egyenlőségre, a kölcsönös tiszteletre és egymás álláspontjának reális figyelembe vételére épülő, pozitív párbeszéd kiépítése megfelel országaink népei és az egész nemzetközi közösség érdekeinek".

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is gratulált Trumpnak. Közleményében hangsúlyozta, a hibrid hadviselés, a kibertámadások, valamint a terrorfenyegetettség korszakában "kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni", amelyben "az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha".

Ezután is folytatódni fog az együttműködés az Európai Unió és az Egyesült Államok között, az amerikai elnökválasztás eredményétől függetlenül - mondta Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke sajtótájékoztatón gratulált Trumpnak. A német szociáldemokrata politikus kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így "megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét".

Donald Trump kirajzolódó győzelme az amerikai elnökválasztáson "súlyos megrázkódtatás", de a republikánus jelölt is tudja, hogy sikere nem neki szól, hanem a washingtoni politikai vezető réteg ellen - mondta Ursula von der Leyen német védelmi miniszter Berlinben.

Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke mindazonáltal úgy vélekedett, hogy Donald Trump az "új, tekintélyelvű, soviniszta internacionálé éllovasa", és győzelme figyelmeztetés Németországnak is.

Franciaország az Egyesült Államok szövetségese marad, de ezután derül ki, milyen új politikát folytat a következő amerikai elnök - mondta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter. Hangsúlyozta viszont, hogy Trump győzelme és személyisége "sok kérdést" vet fel. Párizsnak tisztáznia kell Washingtonnal néhány kulcsfontosságú ügyet, köztük a szíriai konfliktust, az Iránnal megkötött atomalkut és a párizsi klímavédelmi megállapodást.

Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke a Twitter közösségi oldalon gratulált Trumpnak győzelméhez.

Fotó: Europress / Saul Loeb - AFP

Fotó: Europress / Saul Loeb - AFP

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Twitter-oldalán gratulált Trump győzelméhez, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nélkülözhetetlen partner számukra. "Tovább dolgozunk, hogy erősítsük kapcsolatunkat, ami összeköt minket az Egyesült Államokkal" - fogalmazott a konzervatív kormányfő.

A politikusokat a tetteik alapján kell megítélni, ezért meg kell őrizni a higgadtságot - mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. Az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak adott nyilatkozata szerint az eredmény igen sok változást fog jelenti a világ és Európa számára.

Heinz Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a Facebook közösségi oldalon gratulált Trumpnak. Úgy vélte, hogy a választók fokozatosan "büntetik" a politikai baloldalt.

Az új amerikai elnökkel folytatandó tárgyalások első pontja a biztonság lesz, valamint a NATO júliusi varsói csúcstalálkozóján elfogadott határozatok megvalósítása - jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter. A politikus azt mondta, Trump győzelmére számított, és azt várja, hogy az új elnök "korrigálja a választási kampány során használt retorikáját, és visszatér az amerikai érdekek érvényesítéséhez".

Donald Trump friss széllel és új szempontokkal érkezik a politikába - vélekedett Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő azt írta a Facebookon: "A normális amerikaiak megmutatták nekünk, hogy a hazug média hatalmi konglomerációja és a beképzelt elitek legyőzhetők".

Kommentek:

Top 0