• Kultúra
Vági Barbara
Vági Barbara

Don Quijote a Nemzetiben

Szeptember 18-án mutatták be a Nemzeti Színházban Verebes Ernő Don Quijote-jét Vidnyánszky Attila rendezésében. Don Quijotét Reviczky Gábor, Sancho Panzát Bodrogi Gyula alakítja. Dulcineát és a Hercegnőt egy személyben Udvaros Dorottya, Nicholast, a borbélyt Szarvas József játssza. Cervantes pedig Trill Zsolt.

A sajtóbemutató után beszélgettünk a rendezővel és a színészekkel. Abban szinte mindenki egyetértett, hogy Don Quijote hős, sőt, ma is ugyanolyan aktuális a „szélmalomharc”, vagy a „donkihótizmus”. Az emberek olykor nekifeszülnek a lehetetlennek, mert belső erő hajtja őket.

EZT IS AJÁNLJUK:

  „La Mancha egyik falujában élt nemrég egy nemesember, aki lovagregények olvasásával foglalkozott… annyira belegabalyodott az olvasásba, hogy reggeltől estig, estétől reggelig mindig csak olvasott… Olvasmányai árasztották el képzeletét; varázslat, párbaj, csatározás, kihívások, sebesülések, ömlengések, szerelmek, sorscsapások s több ily soha meg nem történt balgaság. Annyira fejébe vette, hogy a kitalált históriák elolvasott zagyvaléka igaz valóság, hogy számára hihetőbb történet nem is volt a világon…”

  Vidnyánszky Attila szerint Don Quijote az európai kultúra négy alapkultuszának egyike Hamlet, Don Juan és Faust mellett. Ezek a figurák mind ott élnek az emberek lelkében, és olykor Hamletnek vagy Faustnak érzi magát az ember, a húszas éveiben talán Don Juan-nak, később pedig inkább Don Quijoténak.

  A darabban  fontossá válik Cervantes, az író figurája. Saját magát írja bele a Don Quijote-ba, és egyre inkább ezt észre is veszi. Paródiát kezdett írni, egy bohókás lovagregényt. Aztán észreveszi, hogy mennyire hasonlít az ő élete és Don Quijote élete. Szereti, hiábavaló csatába küldi, megóvja, aztán meg is szánja Don Quijotét. Amikor Cervantes megírta a könyvet, néhány hónap múlva bele is halt.

  Bodrogi Gyula annyira beleélte magát a szerepbe, hogy a spanyol bicskájával reggelizik – ezt mondta. A szerepe szerint egyszerű gondolkodású, tiszta fegyverhordozó, aki látja, hogy mennyire hiábavaló és értelmetlen, amit a gazdája tesz, meg is próbálja lebeszélni róla – de mégis melléáll a hatalmas szenvedélynek. Annyira, hogy a végén már ő is néha hallja Don Quijote látomásának hangjait.

  Bodrogi Gyula szerint az lenne a legjobb, ha mindenkiben lenne Don Quijote is, de lenne egy kis Sancho Panza is – aki olykor lebeszélné a teljesen értelmetlen harcokról.

  Trill Zsolt játssza Cervantest. Azt mondta: nem könnyű darab, néhol nagyon filozofikus. A kettősséget megmutatni nem egyszerű. Cervantes először viccként írja a könyvet – aztán miután egyre inkább megjelenik a saját élete a történetben, néha haragszik a főhősre, néha kigúnyolja, néha kínos magának az írónak a hasonlóság, ezért megvereti, csatába küldi..

  Szolgáját Kristán Attila alakítja. Szerinte minden művész életében vannak pillanatok, amikor megreked, amikor belefárad, és ezért kell egy jóval földhöz ragadtabb figura – mint Cervantes szolgája -, aki tovább löki az írót, tovább segíti a nehézségeken.

  Top 16