• Külföld
Faktor

Domingo: az emberektől és a természettől is meg kell menteni Velencét

Velence megmentésére szólította fel a világközösséget Plácido Domingo spanyol tenor, aki az Europa Nostra nemzetközi örökségvédelmi szervezet elnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy a velencei lagúnát az eltűnés fenyegeti.

A várost nemcsak a klímaváltozás, hanem a turisták tömege is fenyegeti. "Tudjuk, hogy a tengerszint még ebben az évszázadban emelkedni fog, de a turisták áradata Velencébe már most folyamatosan nő" - mondta Domingo. A számtalan óceánjáró, amely a Szent Márk térre érkezik további veszélyt jelent. Domingo szerint ugyanis akkora hullámokat keltenek, hogy veszélyeztetik a lagúnát, amelyet elnyelhet a tenger.

Fotó: Europress-Vincenzo Pinto/AFP

Fotó: Europress-Vincenzo Pinto/AFP

Az Europa Nostra szerdán tette közzé annak a hét európai örökségvédelmi helynek a nevét, amelyet a szakértők a legveszélyeztetettebbnek nyilvánítottak 2016-ban. A listán a legnagyobb veszélynek kitett Velence mellett spanyol, görög, francia, finn, észt, török és örmény műemlékek is vannak - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az örökségvédelmi szervezet szakértői csoportokat küld a veszélyeztetett helyekre, és az év végégig megvalósítható akciótervet készítenek megmentésükre. Az 1963-ban megalakult Europa Nostra (Mi Európánk) örökségvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó non-profit civil szervezet célja az Európai kontinens kulturális emlékeinek, kulturális sokszínűségnek megőrzése.

    Top 16