• Tudomány
Faktor

Írástudatlan szülők gyereke az egyik Nobel-díjas

Három, a sejtek önjavító képességét vizsgáló tudós kapja idén a kémiai Nobel-díjat. A bizottság szerint Tomas Lindahl, Paul Modrich és Aziz Sancar kutatásai alapvető fontosságúak a DNS-kutatásában, ráadásul a gyakorlatban is felhasználhatóak, például a rák gyógyításában. Érdekesség, hogy az egyik díjazott, Aziz Sancar szülei még írástudatlanok voltak.

Forrás: Facebook/Nobel Prize

Forrás: Facebook/Nobel Prize

Tomas Lindahl svéd, Paul Modrich amerikai és Aziz Sancar Törökországban született amerikai tudós a DNS-javítás különböző folyamatait és módszereit tanulmányozta, és alapvető fontosságú felfedezéseket tett.

Az emberi DNS folyamatosan károsodik, olyan hétköznapi dolgok miatt is, mint például az UV-sugárzás. DNS-javításnak azt a jelenséget nevezik, hogy a sejtek képesek a különböző őket károsító hatásokra úgy reagálni, hogy kijavítják a DNS-ükben keletkezett hibákat.

A természetes önjavító folyamatok megértése azért fontos, mert ezzel a kutatók mesterségesen tudják befolyásolni ennek működését. Erre különböző betegségek, például a rák gyógyításában lehet szükség: a rákos sejtek DNS-javító képességének kikapcsolása a tumor elpusztítását segíti.

Az 1970-es évek elején a kutatók még úgy vélték, hogy a DNS rendkívül stabil. Tomas Lindahl bizonyította be, hogy olyan gyorsan károsodik, ami lehetetlenné tette volna a földi élet kialakulását. Egy olyan önjavító mechanizmust fedezett fel, amely megakadályozza a DNS összeomlását. Aziz Sancar egy másik DNS-javító folyamatot azonosított, amelyet például az UV-sugárzás károsító hatása ellen használnak a sejtek. Azoknál, akiknél hibás ez a rendszer, könnyen kialakul a bőrrák. Paul Modrich pedig a sejtosztódást vizsgálta, és egy olyan mechanizmust fedezett fel, amely csökkenti a DNS másolásakor megjelenő hibákat.

A török-amerikai Aziz Sancar a második török Nobel-díjas. Egyébként kurd származású, Törökország délkeleti részén született egy hétgyerekes családban. Kis híján profi labdarúgó lett - ő lehetett volna a junior válogatott kapusa -, de inkább továbbtanult. Szülei még írástudatlanok voltak, ezért különösen fontos volt számukra gyerekeik taníttatása.

A bizottság október 7-én jelentette be, hogy Lindahl, Mondrich és Sancar kapja megosztva a Nobel-díjat és mellé a 8 millió svéd koronát (266,3 millió forint) - írta az MTI. A díjátadó ünnepség december 10-én, Stockholmban lesz, Alfred Nobel halálának évfordulóján.

Top 0