• Autó
Autószektor

Dízel vagy benzines? Opel Grandland X teszt

Még a PSA-Opel bekebelezés szentesítése előtt elkezdődött együttműködés szerelemgyermeke a Grandland X, amely a Peugeot 3008 testvéreként, azzal azonos sochaux-i gyártósorról érkezve sikert sikerre arat. Hasonló teljesítményű, felszereltségű változatait tettük próbára, összesen mintegy 2500 kilométeren át faggatva.

Hogy néz ki?

Már a Peugeot 3008 is elég dögösre sikerült, az alapjain lehetetlen csúnya autót építeni, így a Grandland X nem is lett csúf. Nem olyan csinos, mint francia bátyja, mégis vonzónak és arányosnak mondhatjuk. A két modellt összeköti ugyanaz a tetőív, ugyanazok az arányok, valamint a lemezek túlsúlya az üvegezett felületekkel szemben. Belül ég és föld a két autó között a különbség, a 3008-as extravagáns, a Grandland X egyszerű és puritán (fedélzeti rendszere több gombot állít szolgálatba, szerencsére így külön kapcsolható az ESP, a stop-start és direktben állítható a klíma), de álljon meg a menet! Ez most nem 3008 és Grandland X összehasonlító, hagyjuk is a franciát!

Az Opel Grandland X hossza 4477 milliméter, szélessége 1906 milliméter, magassága 1609 milliméter, tengelytávja 2675 milliméter. Mindkét autó kényelmes üléshelyzettel örvendeztetett meg, a benzinest négy utassal is kipróbáltam, a dízelt másodmagammal hajtottam.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Csomagtartója bőséges, alapból 514 litert kínál, a felhajtható padló alatti tárolóban az egyik autóban mankókerék, a másikban defektjavító lapult. Itt árulom el, hogy ezúttal nem volt defektem, a dízel 19, a benzines 18 hüvelykes kerekeken, előbbi Continental, utóbbi Michelin gumikon gurult.

A hátsó ülések egyszerűen, csupán egy kar meghúzásával síkba dönthetők (ebben segít a dupla padlós trükk), a raktér így 1652 literre nő. Mivel nem rendelhető hozzá összkerékhajtás (akkor minek az X a névben?), a csomagtér egyik változatban sem csökken.

Hogy megy?

Az 1,6 literes, 88 kW/120 lóerő teljesítményű, francia eredetű dízelmotor percenként 1750 fordulatnál adja le 300 newtonméteres maximális nyomatékát. Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 12,2 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége 185 kilométer/óra (automata váltóval, amelynek felára 350 ezer forint). Saját tömege 1430 kilogramm. Olyan fürgén mássza meg az erdélyi és a székelyföldi hegyeket, hogy azt hinnénk, kétliteres.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A benzines négy helyett háromhengeres, löket térfogata 1199 köbcenti, teljesítménye 96 kW, illetve 130 lóerő, 230 newtonméteres nyomatékmaximumát 1750 percenkénti fordulattól élvezhetjük. Tömege kézi váltóval kevesebb, mint 13 mázsa, így alulmotorizáltsága nem feltűnő sík úton (emelkedőn, hegyi szakaszokon azonban igen). Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 11,1 másodperc alatt jut el.  

Bár motorjai sajnos (még) nem szentgotthárdiak, azért találunk pár hazánkban gyártott alkatrészt a lemezek alatt, az oldalsó üvegek a tatai AGC-nél, a dízelmotor vezérlő elektronikája pedig a hatvani Bosch-nál készült.

Milyen vezetni?

A kézi váltó nem túl pontos, darabos, lötyög, a kuplung nem megfelelően fog, a váltó karja hosszú úton jár, viszont áttételei jól eltalálták, az automata derék munkát végez, és fogyasztásban nem nyújtja be a számlát. Kanyarokban még egy kis izgalmat is tartogat, de nem azért mert nagyon le akar esni az útról (egy kicsit azért igen), hanem inkább azért, mert kormányzása túl mesterkélt, gépies és nem ad sok visszajelzést az útviszonyokról. A háromhengeres motor hektikusan viselkedik, alacsony sebességnél kis gázra is indokolatlanul nagyokat ugrik. Túl ideges városban. Autópályán ezzel szemben egész jól megy, 170 kilométer/órás sebességnél 3800-at forog a főtengely a benzinmotorban.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A Grandland X SUV-t jó vezetni, magasan ülünk, jól rálátunk a forgalomra, érezni vezetés közben, hogy nem túlsúlyos, élénken reagál a gázadásra. Futóműve elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros, érzetre nem szababadidő-autós, sokkal inkább kompakt, olyan, mintha egy 308-ast vezetnénk. 19-es kereken feszesnek mondanám a csillapítását, 18-asokkal elviselhetőbben puha az autó, viszont jobban is dülöngél. 160 kilométer/óra tempó fölött keményen kell markolni a kormányt, hogy az úton tartsuk. 

Mennyibe kerül?

A dízel és a benzines tesztautó hasonló felszereltséggel érkezett, a benzines bőrös üléseket kapott, a dízelt ellenben hatfokozatú automatikus váltóval szerelték és távtartós tempomattal is ellátták.

Sokféle felszerelést már alapból tartalmaz, például LED-es nappali menetfényt és hátsó lámpát, kameraalapú sávasszisztenst, jelzőtábla-felismerőt, intelligens sebességszabályozót, emelkedőn elindulási asszisztenst, Bluetooth-kihangosítós Radio R 4.0-et, részecske- és szagszűrős klímaberendezést, sokféleképpen beállítható komfortüléseket és 40:60 arányban lefektethető hátsó üléstámlát. Az Edition szinttől széria az Opel OnStar is (még egy évig, aztán az Opel Connect rendszerért fizetni kell).

A felszereltségről még csak annyit, hogy míg a dízelben volt 230 voltos konnektor és üvegtető (ami elromolhat, az el is romlik alapon, az árnyékoló már nem működött 17 ezer kilométer után), addig a benzinesben kormány- és ülésfűtésnek örülhetnénk, ha alapból nem lett volna 40 fok.

Listaáron mindkét tesztautó ára megközelítette a 10 millió forintot, szerencsére ennél jóval olcsóbban, 6-6,5 millió körül már lehet nekünk is Grandland X-ünk. A dízel felára 500 ezer forint, ami szerintem mindenképp megéri, mert amellett, hogy kevesebbet fogyaszt mintegy 2 literrel 100 kilométerenként (a benzines 7,3 litert, míg a dízel 5,2 litert kért 100 kilométerenként), határozottan élvezetesebb vezetni, érezhetően jobb a nyomatéka, és mint ilyen, magabiztosabb az úton. A hatfokozatú bolygóműves Aisin automatáért 750 ezer forintot kell még leperkálni, szerintem ez is megéri a pénzét.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Első osztályú a Grandland X modern asszisztens- és komfortmegoldásainak portfóliója: adaptív sebességszabályozó gyalogos-felismeréssel és automatikus vészfékezéssel, fáradtság-riasztás, automatikus parkolóasszisztens, 360 fokos körkamera (kizárólag az első és a hátsó kamera képét használja), és még sok minden. Kimagasló komfortról AGR-minősítésű ergonomikus ülés, kormánykerék-fűtés, fűthető első (akár szellőztethető is) és hátsó ülés, valamint láblengetésre felnyíló csomagtér-ajtó gondoskodik – persze csakis felárért. Biztonsági színvonalát ötcsillagos értékeléssel ismerte el nemrég az Euro NCAP.

Ami a világítást illeti, az Opel ismét megerősíti vezető pozícióját, kívánságra felszerelve a Grandland X-et már-már stadionvilágításra is alkalmas, adaptív, teljesen LED-es fényszórókkal (AFL LED-fény) küldi az éjszakába. Funkciói, például a fényszóróba integrált kanyarvilágítás, a távfényasszisztens és az automatikus magasságállítás mindig a helyzetnek és a környezetnek megfelelő világításról gondoskodnak. A Grandland X vezetője és utasai, az Opeltől megszokottan, a legújabb generációjú Android Auto- és Apple CarPlay-kompatibilis IntelliLink-rendszerek, illetve a személyes Opel OnStar online- és szolgáltatási asszisztens, s a hozzá tartozó WLAN-Hotspot segítségére számíthatnak, például, ha szállodai szobát kell foglalni, vagy parkolóhelyet keresni. Arra alkalmas okostelefonjuk kábel nélkül, induktívan töltődik fel.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0