• Tudomány

Disznószaruhártyával újra lát a férfi, aki majdnem megvakult

Mesterségesen tenyésztett disznószaruhártyát ültettek egy kínai férfi szemébe. A műtét előtt a férfi csak 10 centiméterre látott, akkor is csak a mozgó tárgyakat.

Csaj Hua-lej, a kínai Shandong Eye Institute szaruhártya részlegének vezetője azt mondta, hogy a férfi látása fokozatosan fejlődött az elmúlt három hónapban a műtét után. A transzplantáció tehát sikeres volt – írja az MTI.

A hatvanéves Vang Hszin-jinek szaruhártyafekélye volt, ezért alig látott. Csak a szemétől 10 centiméterre mozgó tárgyakat érzékelte. A beültetéshez mesterségesen fejlesztettek bioszaruhártyát. Az Acornea az első ilyen termék, amelyet a kínai élelmiszer- és  gyógyszerbiztonsági hivatal (China Food and Drug Administration) áprilisban akkreditált.

Csaj Hua-lej azt is elmondta, hogy a termék főleg disznószaruhártyából áll és hibrid proteinektől, valamint ellenanyag termelését indító antigénektől mentes. Az emberi szervezet számára biztonságos, hiszen megőrizte természetes kollagénszerkezetét.

Kínában szaruhártya-betegségek miatt vakulnak meg a legtöbben. Évente százezer új beteget regisztrálnak, de csak ötezer ember kap új szaruhártyát. Csaj Hua-lej szerint "a tenyésztett bioszaruhártya több millió embernek segíthet, hogy visszakapja látását".

Top 0