• Belföld
Faktor

Mérgező gyerek étkészletet vontak ki a forgalomból, ha ilyen van otthon, vigye orvoshoz gyerekét!

A mintás porcelánkészletből mérgező, egészségre káros anyagok oldódhatnak ki.

Határérték feletti kadmium kioldódás miatt kínai porcelán konyhai eszközöket kellett kivonni a forgalomból. A Disney „Minnie Mouse” mintás, három részes reggeliző szettből (bögre, tálka és tányér) Magyarországra is szállítottak, ezért nagyon fontos figyelni. A problémáról a cseh hatóság értesítette a tagállamokat az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.

Fotó: Nébih

Fotó: Nébih

A RASFF riasztás után a Nébih azonnal felvette a kapcsolatot a legnagyobb hazai forgalmazóval, a Tescóval, hogy a kifogásolt tételt azonnal kivonják a forgalomból. A vállalkozás – a külföldi beszállító jelzése alapján – saját hatáskörben már intézkedett, és levette a polcokról a termékeket.

A kifogásolt termék azonosító adatai:

  • Megnevezés: Három részes porcelán készlet/Disney Minnie Mouse Porcelain 3pce set
  • Tételazonosító: 70165
  • EAN kód: 8412497701650
  • Származási hely: Kína
  • Importőr: STOR S.L. Paseo General Martinez Campos, 53, MADRID, Spanyolország 

A termékben a határértéket több mint kétszeresen meghaladó kadmium kioldódást mértek, ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy akinek van ilyen készlete, ne használja tovább. Amennyiben a fent leírt készletet használtak vagy használnak, és bármilyen tünetet észlelnek, feltétlenül forduljanak a gyermekorvoshoz, és tájékoztassák a közleményben megjelentekről is!

Ha a forgalomból kivont termékhez hasonló kínai készlettel rendelkeznek, de az nem azonos a fent leírt termékkel, nem bizonyított, hogy káros anyag kioldódása miatt alkalmatlan lenne a konyhai használatra.

A kifogásolt termékek visszavásárolhatóságával kapcsolatban a forgalmazó dönthet, meghatározhatja a kártalanítás feltételeit és módját is, erről pedig az üzletben érdeklődhet.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.

Kommentek:

Top 0