• Külföld
Faktor

Nem tudták igazolni képzettségüket a pilóták, több tucat alkalmazottól megvált a neves légitársaság

A pakisztáni légitársaság egyre nagyobb bajba kerül.

A PIA, a „Pakistan International Airlines” a hetvenes évek elején még a világ egyik legjobb légitársasága volt, de azóta sok minden megváltozott - írja a HVG.

A PIA tavaly augusztusra 2,86 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel. A napi működéshez állami támogatás kell, legutóbb 122 millió dollárt pumpált a pakisztáni kormány az állami légitársaságba, amely még most is havonta 14 millió dolláros veszteséggel üzemel.

Illusztráció.

Illusztráció.

A napokban jelentette be a társaság szóvivője, hogy 50 alkalmazottat bocsátanak el, mert hamisították a közép- és a felsőfokú végzettségüket tanúsító diplomákat. A mostani botrány előzménye, hogy pár hónapja hat pilótát ugyancsak a kétséges diploma miatt rúgtak ki.

2016-ban 47 halálos áldozata volt egy PIA gép lezuhanásának, ez volt az ország történetének legnagyobb légi katasztrófája. Aztán nem sokkal később egy PIA gép mellett kecskét áldoztak, ez sem fokozta a cég jó hírét.

Később azért kényszerült bocsánatkérésre a PIA, mert két koporsót rossz helyre szállított az Egyesült Államokból Pakisztánba. 2013-ban Leeds repterén a PIA járatáról az indulás előtt szállították le a tökrészeg pakisztáni pilótát, aki 156 utast szállított volna Iszlamabádba. De történt más kínos eset is: 2016-ban kiderült, hogy a PIA dubaji-iszlamabádi járatain drogot csempésztek. Tehát a negyven éve még világszerte jó hírnévnek örvendő PIA légitársaság a mélybe süllyedt.

Ez nem független Pakisztán minden téren érzékelhető lepusztulásától. A tálibok itt legalább olyan aktívak, mint Afganisztánban, a központi hatalom nem tud mit kezdeni velük. Pedig nemrég még a pakisztáni hadsereg és titkosszolgálat is Ázsia egyik legjobbja volt. De amióta Bin Laden 2011-es kivégzésével az amerikai haderő bohócot csinált a pakisztáni védelmi erőkből, a lecsúszás gazdasági, katonai és politikai értelemben is folytatódik. Közben az ősellenségnek tekintett Indiában sem paradicsomiak az állapotok, de ott komoly gazdasági fellendülés van és minden belső ellentmondás ellenére India felszálló ágban van, miközben Pakisztán évtizedek óta lefelé csúszik.

Kommentek:

Top 0