• Belföld
Faktor

Megdöbbentő különbségek vannak a fizetések között

Óriási különbségek vannak a fizetések között az azonos területen dolgozók esetében is.

Hatalmas a fizetésbeli különbség a legmagasabb, tehát egyetemi diplomát szerzett és a legalacsonyabb, 7 általánost végzett munkavállaló fizetése között. Diplomával a KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis a teljes nemzetgazdaságot nézve átlag 3,5-szer többet lehet keresni.

Fotó: Mészáros Annarózsa

De különbség nem csak a felső- és alapfokú képzettség között van, az azonos végzettségűek sem azonos fizetést vihetnek haza. Tavaly az egyetemet végzettek átlagosan 37 százalékkal kerestek jobban, mint azok, akik főiskolán tanultak.

A középfokú végzettségűek között még ennél is hatalmasabb a különbség: ott 54 százalékos a bérdifferencia. Míg egy szakiskolát végzett átlagosan bruttó 160 ezer forintot keresett, addig a technikumot végzett már 246 ezer forintos fizetést kapott.

Faktor grafika - Barát Dávid

Faktor grafika - Barát Dávid

Az sem mindegy, hogy hol helyezkedünk el. A versenyszférában, a költségvetés területén vagy esetleg a nonprofit szférában dolgozunk-e. Nincs benne meglepetés, de aki a versenyszférában dolgozik, sokkal jobban keres, mint a többiek, de az is tény, az iskolai végzettségek közötti különbség itt a legnagyobb. Az egyetemi diplomások itt ugyanis közel bruttó 600 ezer forintot keresnek átlagban, míg aki általánost végzett, az 139 ezer forintot.

A költségvetési és a nonprofit területen ennél jóval kisebb a különbség. Ezeken a területeken az általános iskolát be nem fejező dolgozók átlagosan havi 123 ezer forintot keresnek, míg a diplomások 371 ezer forintot (tehát 229 ezerrel kevesebbet, mint a versenyszférában dolgozók).

A versenyszférában dolgozó szakmunkások általánosan havi bruttó 174 ezer forintot, a szakközépiskolát végzettek 208 ezret vihetnek haza. Akiknek gimnáziumi érettségijük van, csak néhány ezer forinttal vihetnek többet haza, havi 219 ezer forintra számíthatnak. A technikumot végzettek havonta bruttó 252 ezerből, a főiskolai diplomát kapók pedig havi 423 ezer forintból gazdálkodhatnak. Tehát 170 ezer forinttal kevesebből, mint az ugyanezen a területen dolgozó egyetemi végzettségű társaik.

Kommentek:

Top 0