• Külföld
Faktor

Dinoszauruszlábat növesztettek egy csirkeembrión - videó

Chilei kutatóknak a világon elsőként sikerült a dinoszauruszokéhoz hasonló lábat növeszteniük csirkeembrión.

A csirkeembrió lábának korai fejlődését megakadályozva a láb olyan lett, mint amilyen a dinoszauruszoké volt. Az eredmény egy dinoszaurusz lábas csirkeembrió - mondta Alexander Vargast, a Chilei Egyetem kutatója.

Illusztráció.

Illusztráció.

A mai madarak a theropoda dinoszauruszokból fejlődtek ki a több mint 145 millió évvel ezelőtti jura földtörténeti korban. A két lábon járó theropodák (szörnylábúak) kezdetben húsevők voltak, majd idővel növény- és rovarevő csoportjaik is kialakultak. A dinoszauruszok szárkapocscsontja csőszerű volt és lenyúlt egészen a bokáig. A madarak kialakulásához vezető evolúció alatt ez a csont megrövidült és szilánkszerű alakja lett, majd elvált a bokától. A kutatók azonban már korábban megfigyelték, hogy az embrionális fázisban a madaraknak először a dinoszauruszokét idéző csőszerű szárkapocscsontjuk alakul ki, amely később tovább fejlődik.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Most, hogy beavatkoztak a csirkeembrió szárkapocscsontjának korai fejlődésébe - egy növekedésért felelős gén manipulációjával -, a kutatók elérték, hogy a csont az eredeti, csőszerű formában fejlődjön tovább, összekapcsolódva a bokával - írja az MTI. Vargas szerint az eredményekkel nem csak a madarak és a dinoszauruszok kapcsolata, hanem az evolúciós folyamat genetikai változásai is új megvilágítást kapnak.

    Ma arról is írtunk, hogy kiállították egy 150 millió éves dinóbébi csontvázát.

    Top 16