• Kultúra
Faktor

Szomorú eredmények: így tart az ember az elbutulás felé

Az elmélyült olvasás mellőzésével elbutulhat az emberiség.

A Qubit arról ír, hogy már "nem úgy olvasunk, mint régen, és ez az ember elhülyüléséhez vezet."  A cikk többek között beszámol arról a felmérésről is, melyben ötven diák egy körülbelül harmincoldalas történetet kapott kézhez.  Az egyiket egy Kindle-re töltötték fel, a másikat hagyományos, papír alapú könyvben olvashatták el. A kísérletben részt vevő ötven diáknak ezek után kérdéseket tettek fel a történetről. Kiderült, hogy a papír alapú könyvek olvasói jobban fel tudták idézni az események sorrendjét, és azt is, hogy tulajdonképpen miről is szólt a könyv. Azok, akik e-könyvben olvasták ugyanazt a történetet, arra hivatkoztak, hogy nem tudták pontosan felmérni, hogy hol tartanak a könyvben, ezért okozott nehézséget az események felidézése.

Az elmélyült olvasás segít a gondolkodásban.

Az elmélyült olvasás segít a gondolkodásban.

Az e-könyv olvasása, vagy a napi online pásztázás nem ugyanazt jelenti. És az sem biztos, hogy  párhuzamot kell vonni a kettő között.  De az utóbbi kapcsán rövidebb idő alatt rengeteg információt kell befogadnunk, és nagy részét el is felejtjük. Az pedig nem biztos, hogy minden e-könyvben olvasott történet elillan olvasás után. De az már egy érdekes felvetés, hogy a digitális szokásaink merre vezetnek. Az igény pedig, mely a mélyolvasásban teljesedhet ki, a digitális szokásaink miatt jöhet létre. Villamoson, buszon, megállóban, boltban, mindenhol előkapjuk a telefont és gyorsan átfutjuk a lényeget. De a lényeg nem egy 250 oldalas könyv. A cikk másik sarkalatos pontja az, hogy a koncentrációt érintő befogadást, azaz a tanulást is veszélyeztethetik a digitális tartalomfogyasztási szokásaink.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az olvasás módja is aszerint alakul, hogy mit olvasunk: a digitális tartalmak befogadásakor általában rövid idő alatt rengeteg adatot kell feldolgoznunk, ez pedig a lassabb, nagyobb koncentrációt igénylő befogadástól veszi el az időt. A UCLA pszichológusa, Patricia Greenfield szerint ez tulajdonképpen magát a tanulást is veszélyezteti: ha nem jut elég idő a mélyolvasásra, az többek között a kritikai gondolkodás rovására is mehet - írja a The Guardian.

    Kommentek:

    Top 16