• Tech
Faktor

Rengeteg embert érint: így okoznak fájdalmat egymásnak az internetezők

Az Y generáció tagjai éreznek a legkevésbé fájdalmat a netes negatív tapasztalataik miatt.

A Microsoft nemrég tette közzé a szokásos éves Civility, Safety and Interactions Online nevű felmérésének eredményét, ami azt mutatja, meglehetősen sokan szereznek negatív, fájdalmat okozó tapasztalatokat az interneten.

A Microsoft még 2018 májusában több mint 11 ezer internetezőt vont be a felmérésébe, hogy kiderüljön, kire hogyan hat az internet, és mennyire érzünk fájdalmat, ha egy-egy negatív dolgot tapasztalunk. A beszámoló szerint globálisan az internetezők mintegy harmada érez mérsékelt vagy erős fájdalmat ilyenkor, 5 százalékuk viszont úgy nyilatkozott, elviselhetetlen fájdalomtól szenved.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Digital Civility Index (DCI) nevű mutató azt hivatott mérni, hogy a felhasználók milyen arányban találkozhatnak trollkodással vagy épp gyűlöletbeszéddel. Ezek alapján a mutató 66 százalékon állt meg, ami 2 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi mérés idején volt.

A vállalat Civility, Safety & Interaction Online felmérése szerint a 2000-es években születettek, valamint a tizenéves lányok körében a legmagasabb mind a kockázat, mind pedig a megvalósult netes bántalmazás vagy zaklatás. Előbbi csoport esetében 42, utóbbinál pedig 44 százalékuk érzett erős fájdalmat a negatív tapasztalatok után.

Az Y generáció tagjai éreznek a legkevésbé fájdalmat (24 százalékuk), az X generáció szülöttei pedig a 32 százalékkal valahol a kettő között helyezkednek el.

A Microsoft felmérésében Magyarország is szerepelt, amely valamelyest eltér a globális eredménytől. A beszámoló szerint a hazai válaszadók 46 százaléka élt át mentális vagy fizikai fájdalmat a netezés következményeként. Igazán súlyos lelki gyötrelmeket az online zaklatás nálunk lényegesen kevesebb embernek okoz, mint a világon máshol: a netezők 16 százalékának a globális 28 százalékkal szemben.

Míg globálisan az ilyen zaklatások több mint negyede (28 százalék) barátoktól és családtagoktól érkezik, Magyarország ebben a tekintetben is eltér a nemzetközi trendtől: nálunk ez az arány "csupán" 11 százalék, azaz az online zaklatók nagy többsége idegen.

A tavalyihoz képest valamivel többen mondták Magyarországon azt, hogy veszélyek leselkednek rájuk a kibertérben. Különösen a 2000 után születettek és az idősek (50-74 évesek) vannak kitéve az online bántalmazásnak, és ez az ő mentális, pszichés, sőt fizikai állapotukat érinti a legsúlyosabban. Ezzel magyarázható, hogy a tinédzserek nálunk világviszonylatban is kiemelkedő arányban fordulnak a családtagjaikhoz (45 százalék, globális átlag: 42 százalék) vagy felnőttekhez (32 százalék, globális átlag: 28 százalék) segítségért az világhálón átélt kellemetlen élmények miatt.

A 2018-as kutatás néhány magyarspecifikus tényezőre is rávilágít. Nálunk a neten böngészők csaknem háromnegyede (73 százalék) számolt be arról, hogy kéretlen szexuális tartalmú üzeneteket, képeket kapott (globális átlag 67 százalék), valamint arról, hogy sokan szeretnének – többszöri elutasítás után is – kapcsolatba lépni velünk. Ilyen a magyar válaszadók csaknem felével, 44 százalékával fordult elő (globálisan: 36 százalék), és a válaszok szerint jóval gyakrabban találkozunk álhírekkel is: a magyar netezők kétharmada, 67 százaléka érintett (globálisan: 57 százalék).

A személyes adatainkat is többször próbálják kicsalni adathalászok, mint a világ más részein: ilyenről a hazai válaszadók több mint a fele, 52 százaléka vallott (globálisan: 42 százalék). Ezektől eltekintve a globális felmérés átlagadataival közel megegyező eredményeket produkáltunk a felmérésben.

Ahogy máshol, úgy Magyarországon is egyre többen hagyják el a közösségi média felületeit. Akik maradnak, azoknak a harmada (32 százaléka) alkalmaz erősebb biztonsági beállításokat a közösségi médiában – bár ezek aránya 8 százalékkal csökkent a tavalyi adathoz képest. Egyre többen, de még mindig kirívóan kevesen vannak ugyanakkor azok, akik nagyobb tiszteletet tanúsítanak mások iránt az online közösségi térben (16 százalék) - ismertette a HVG.

Kommentek:

Top 0