• Kultúra
Faktor

Most jelentették be: hosszú betegség után elhunyt a magyar író

Dés Mihály író, műfordító, színész, a Pesti barokk szerzője hosszú betegség után, 67 éves korában, csütörtökön hunyt el Barcelonában, és vasárnap temetik el Budapesten.

Hosszan tartó betegség után, egy barcelonai kórházban elhunyt Dés Mihály - írja az El Periodicóra hivatkozva a Litera.

Dés Mihály 1950-ben született Budapesten. Miután lediplomázott, szabadfoglalkozásúként dolgozott az Európa és a Gondolat kiadóknál, a Nagyvilág folyóiratnál, emellett még a KISZ KB-nek is tolmácsolt. A Színházi Intézetben kapott félállás után 1986-ban spanyol feleségével Barcelonába költözött. Volt újságíró, esszéista, kritikus, és szerkesztett irodalmi lapot is - írja a HVG.

1994-ben megalapította a 2006-ig működő Lateralt, amely az új spanyol és latin-amerikai irodalom meghatározó folyóirata lett. Első regénye, a Pesti barokk 2013-ban jelent meg. Édesanyja, a legendás „Sütimama” halála adta az ihletet második magyar nyelvű kötetéhez, a 77 pesti recepthez. A zsidó alapviccek gyűjteményét is megírta, Ancsa és Pancsa című mesekönyvének pedig márciusban jelenik meg a folytatása.

Követ dobott a magyar irodalmi élet állóvizébe, amikor nyílt levélben fordult a Szépírók Társaságához, amiért Konrád és Esterházy ajánlása ellenére sem vették fel a tagok sorába.

Dés Mihály testvére Dés László zenész, zeneszerző.

Kommentek:

Top 0