• Külföld
Faktor

Tüntetnek a migránsok, mert egy csendőr lelőtt egy férfit, aki kést rántott - videó

Nagyjából száz afrikai férfi a dél-olaszországi San Ferdinando kisváros polgármesteri hivatala előtt tüntetett csütörtökön. Azért tiltakoztak, mert előző nap egy olasz csendőr lelőtte a helyi migránstábor egyik lakóját. Zavargások voltak egy másik közeli menekülttáborban is.

Az afrikai migránsok végigvonultak San Ferdinando főutcáján egészen a városházáig. Azt skandálták, hogy „Rasszista Itália!” és „Igazságot!”. A helyszínen levő újságíróknak azt mondták, hogy nem akarnak háborút, hanem dolgozni és enni akarnak. Hozzátették, hogy az olasz hatóságoknak "békét kell teremteniük, nem pedig gyilkolniuk". A tüntetőket a rendőrség kísérte.

Migránsok Olaszországban. Forrás: Europress - AFP/Giovanni Isolino

Migránsok Olaszországban. Forrás: Europress - AFP/Giovanni Isolino

A tíz kilométerre levő Rosarno menekülttáborában az éjszaka szemeteseket gyújtottak fel. San Ferdinando és Rosarno táborát a tüntetések miatt az olasz csendőrség páncélos autói vették körbe. Reggio Calabria prefektusa csütörtökön a helyi hatósági erők vezetőivel sürgősségi tanácskozást tart az általa "migrációs vészhelyzetnek" nevezett ügy megoldására.

A tiltakozást egy 24 éves, az afrikai Maliból érkezett bevándorló halála okozta. Az afrikai férfi San Ferdinando táborában összeverekedett egyik társával, ezért rendőrök léptek közbe. Az afrikaiak először minden kezük ügyébe kerülő tárggyal megdobálták őket.

Az egyik csendőrnek eltört az állkapcsa, a másikat az arcán és a szemén sebesítették meg. Amikor az egyik afrikai férfi kést rántott és a csendőrre támadt, a csendőr rálőtt az afrikai férfira, aki a helyszínen meghalt. Az olasz ügyészség vizsgálatot indított, de az illetékes ügyész máris önvédelemnek minősítette a csendőr reakcióját. A tábor lakói szerint az afrikai férfi részeg volt, és nem kés, hanem körömvágó olló volt nála. Más beszámolók szerint az afrikai férfi és a csendőr egyedül volt a tábor egyik sátorában, ezért senki sem látta, pontosan mi történt.

Calabriának ebben a térségében több ezer idénymunkás dolgozik a narancs- és zöldségültetvényeken. Akár napi tizenöt órát is dolgoznak, három eurós órabérért. A Dél-Olaszországba érkező migránsok többsége semmilyen azonosító dokumentummal nem rendelkezik. Maguktól állított sátortáborokban élnek. Az olasz szakszervezetek többször próbáltak fellépni az általuk "rabszolgamunkának" nevezett foglalkoztatás ellen, de eddig nem jártak sikerrel – írja az MTI.  

Top 0