• Külföld
Faktor

Ebben az országban már eljött az, amitől mi egyelőre csak tartunk

Egyre kevesebb a fiatal, de a munkahelyek hiánya miatt családot is egyre kevesebben alapítanak.

A nyugdíjasok és a fiatal korosztály arányának felborulása, illetve az idős kori szegénység miatt Dél-Koreában már valóság, amit az európai társadalmak esetén csak később várnak: a hatvanas éveikben járók körében magasabb az aktívan munkát végzők aránya, mint a huszonéves korosztályban - írja a Napi.hu.

Dél-Koreában már realitás az a demográfiai és gazdasági válság, amely az európai társadalmakat a következő időszakban éri el - derül ki a szöuli statisztikai hivatal adataiból. A hatvanas éveikben járók közül 4,2 millióan aktívak, azaz dolgoznak vagy keresnek munkát, míg a húszas éveiket taposók közül csak négymillióan. Ez a probléma időzített bombaként fenyegeti a japán és az európai társadalmakat is - emlékeztet a Financial Times.

Sok nyugdíjasnak alig van pénze Dél-Koreában.

Sok nyugdíjasnak alig van pénze Dél-Koreában.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az ázsiai országban az súlyosbítja a gondot, hogy szinte példa nélküli az idősek körében a szegénység. Ez sok nyugdíjast arra kényszerít, hogy akár megszégyenítően rosszul fizetett munkát is elvállaljon azért, hogy legyen elég pénze a számláira. Ez a megalázó helyzet a 65 évesnél idősebb dél-koreaiak közel felét érinti.

  Egyre kevesebb a születésDél-Korea történetében decemberben fordult elő először, hogy többen haltak meg, mint ahányan születtek. Ha ez folytatódik, akkor teljesen felborulhat a fiatalok és az idősek aránya a népességben - állapította meg Lee Sam-sik, a kérdés tudós szakértője.

  Ennek következtében nehéz lesz fenntartani a gazdaság jelenlegi szerkezetét, mivel nem csupán a munkaerő csökken majd, hanem a fogyasztás is. Eközben megdöbbentő képet mutat a fiatalok foglalkoztatása: az ifjabb korosztály munkanélküliségi rátája tíz százalék körül mozog. A magasan képzett emberek egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni.

  Ha nem változik meg a társadalom szociális szerkezete, azaz nem nő a megfelelő képzettséget igénylő és ennek megfelelő keresetet ígérő munkahelyek száma, továbbá nem csökken a lakáshiány, akkor nehéz lesz meggyőzni a fiatalokat arról, hogy több gyereket vállaljanak - magyarázta a professzor.

  Tönkremehet a gazdaság?Mindez kétséget ébreszt azzal kapcsolatban, hogy fenntartható-e az ország egyébként sikeres gazdasági szerkezete. A GDP évente nagyjából három százalékkal nő, nem kis részben annak köszönhetően, hogy az ország az elmúlt évtizedekben a feldolgozóiparra alapuló, exportvezérelt gazdaságpolitikát folytatott.

  Ezzel szemben azonban egyre erősebb versenyt támaszt a szomszédos Kína hasonló gazdasági modellje, illetve az automatizáció és a mesterséges intelligencia előretörése. Emellett az ifjú dél-koreaiak nem vágynak arra, hogy átvegyék szüleiktől szakmunkásállásaikat.

  Eközben az ország vezető ipari konglomerátumai sok dolgozójukat 60 éves kora előtt nyugdíjba kényszerítik, mit sem törődve azzal, hogy Dél-Koreában nagyon magas a várható életkor. Nem csoda, hogy nagyon sok az idősek között a szegény ember. A kormány azt ígéri, hogy a minimálnyugdíjat a jelenlegi havi 200 ezer vonról (47,5 forint) 2021-re 300 ezerre (71 ezer forint) emeli.

  Kommentek:

  Top 16