• Krimi
Faktor

Kicselezte a riasztókat és több százmilliónyi értéket lopott egy debreceni artista

Tizenegy év börtönt kapott az a volt cirkuszi artista, aki járta az ország nagyvárosait és több házba is betört. A férfi feleségét is öt év letöltendővel sújtották. Lányai viszont nem mennek börtönbe, két-két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték őket - de nem jogerősen.

Az ügyész súlyosbításért fellebbezett az egész család esetében. Az elsőrendű vádlott apa pedig részben enyhítést, részben felmentést kér. Párja és egyik gyermeke ugyancsak felmentésért fellebbez, a másik lány pedig gondolkodási időt kért. A dehir.hu beszámolója szerint a férfi a székre rogyott az ítélet hallatán, mentőt kellett hívni hozzá.

A négytagú családban nem volt senkinek munkája 2013 januárja és 2015 júniusa között. Az apa betörésekből szerzett pénzt, ezt tudták szerettei is, illetve segítettek neki a zsákmány eladásában. A férfi egyik lánya autójával járta az országot, kinézte a “célpontot”, majd leparkolt a ház közelében és megvárta, míg a lakók elmennek.

Az apa, aki korábban cirkuszi artistaként dolgozott, a családi házak emeleti ablakait, illetve teraszajtóit feszítette fel csavarhúzóval vagy feszítővassal. Miután a saját házában lévő riasztó működési elvét már kitapasztalta, könnyedén kijátszotta a családi házak riasztóit, majd értékek után kutatott. Képes volt úgy mozogni, hogy az érzékelők ne észleljék, így a riasztó nem jelzett. Kinyitotta a bútorszéfeket, páncélkazettákat és általában ékszereket, órákat, készpénzt zsákmányolt.

Fotó: Police.hu

Fotó: Police.hu

Az egyik debreceni családi házban például kutakodás közben megtalálta a széf kulcsát, amiből két tucatnyi aranyékszert és több millió forintot vett ki. Egy másik debreceni címről 12 millió forint készpénzzel, brillköves gyűrűkkel és értékes órákkal távozott. Volt, ahol kicsavarozta a széfet, vagy lefeszítette a falról, máshol erre sem volt szükség: a fésülködőasztal fiókjában talált egymilliós karórát és több millió forint értékű ékszert. Egy szegedi házba is az emeleti teraszajtón át jutott be, felfeszítette a bútorszéfet, kivágta a nála lévő flexszel és 35 millió forint értékű ékszerrel, aranytömbbel lett gazdagabb. Egy szentesi ingatlanból 40 milliónyi zsákmány mellett még a családfő nemzetközi hajóvezetői engedélyét is magával vitte.

Folyamatosan járta az országot: fosztogatott például Debrecenen kívül Győrben, Szolnokon, Székesfehérváron és Kecskeméten is.

A Debreceni Rendőrkapitányság emberei kapták el 2015. júniusában V. Károlyt. Az ügyészség összegzése szerint csaknem 365 millió forint értékű vagyont  szerzett a betörésekből, a rongálásokkal pedig több mint 1,2  millió forint kárt okozott. Az ecseri család házában a rendőrök csaknem 51 millió forintnyi értéket foglaltak le, ezeket visszaadták.

Kommentek:

Top 0