• Külföld
Faktor

Felöltözhet a Dávid-szobor

Még májusban érkezett Szentpétervárra a híres Dávid-szobornak az a replikája, amely most lázban tartja a várost. Egy nő ugyanis a szobor meztelensége ellen emelt szót - sokan pedig azonnal a pártjára álltak. Ezért a városban szavazni fognak arról, hogy felöltöztessék-e Dávidot.

A közel két méteres műanyag szobor a Michelangelo. World Creation kiálltás részeként érkezett májusban Szentpétervárra. A város központjában, a Szent Anna Lutheránus templom előtt állították ki.

Egy nő azonban a múlt héten panaszt tett a gyermekvédelmi biztosnál, mivel szerinte a szobor meztelensége rontja a város történelmi jellegét, és "elferdíti a gyerekek lelkét" - írja a Hyperallergic.

Hogyan lehet kiállítani ezt a férfit nadrág nélkül Szentpétervár közepén, egy iskola és egy templom mellett?

- írta levelében Inna név alatt a panaszt tévő nő.

Bár az ombudsman próbálta meggyőzni a nőt, hogy városszerte számtalan meztelen szobor található, Inna azt ígérte, minden hatóságnak írni fog azért, hogy a szoboróriás eltűnjön Szentpétervár központjából. Tanárok és szülők is csatlakoztak a Dávid-szoborral szembeni "keresztes háborúhoz".

A kiállítás szervezői azonban kihasználták a botrány miatti megnövekedett érdeklődést - "Öltöztessük fel Dávidot" címmel szavazást indítottak. Itt mindenki dönthet arról, milyen alsóruhába öltöztessék a híres szobrot, de olyan opció is lesz, amely alapján minden maradna a régiben, Dávidnak nem kéne ruhát hordania.

A szobor október végéig marad a városban, viszont a "botrányt keltő testrészeket" leragasztották, hogy ne zavarja meg a járókelők nyugalmát.

Kommentek:

Top 0