• Külföld
Maksa Mónika

Dávid Parittyája védi a rakétáktól Izraelt

Izrael új rakétavédelmi rendszert állít hadrendbe a közepesen messziről érkező támadások ellen. A Dávid Parittyáját már elkezdték a légitámaszpontokra vinni.

Az ország védelmi minisztériuma szerint a Dávid Parittyája rakétavédelmi rendszer "lehetővé teszi Izraelnek, hogy hatékonyabban védelmezze polgárait számos jelenlegi és jövőbeli fenyegetéssel szemben". Az új rendszert felállítása néhány hétig fog tartani.

Izraeli katonák az egyik Nyíl rakétavédelmi rakétánál. Forrás: Europress - AFP/Pedro Ugarte

Izraeli katonák az egyik Nyíl rakétavédelmi rakétánál. Forrás: Europress - AFP/Pedro Ugarte

A Dávid Parittyáját az izraeli Rafael Advanced Defense Systems és az amerikai Raytheon hadiipari vállalatok fejlesztették ki. A rakétavédelmi pajzsot arra tervezték, hogy a 70 és 300 kilométer közötti távolságban érkező rakétákat semlegesítse. Főként a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet támadásai ellen akarnak vele védekezni.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Izrael háromszintű rakétapajzs védelmet épít ki. A Vaskupola a 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat tudja kilőni, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca pajzs a közepes hatótávolságú rakétákat semlegesíti, míg a nagy hatótávolságú rakéták ellen a Nyíl rakéták védekeznek – immár 10 éve, írja az MTI.

    A Vaskupola már több száz lövedéket semmisített meg, amelyeket a Hamász és más palesztin terrorszervezetek lőttek Izraelre a 2014-es gázai háború alatt és azóta is, gyakorlatilag folyamatosan.

    Top 16