• Külföld

David Cameron: bombázni kell az Iszlám Államot

David Cameron RAF repülőgépekkel és drónokkal akarja az Iszlám Állam székhelyét támadni. A brit kormányfő szerint a terrorszervezet fenyegetése ellen nem csak Nagy-Britanniában kell fellépni, hanem Szíriában is.

A brit miniszterelnök más országokkal akar tárgyalni a Nagy-Britannia által tervezett támadásokról. David Cameron szerint az Iszlám Államot meg kell támadni annak érdekében, hogy Nagy-Britanniában megelőzzék a terrort. A szervezet szíriai területén ezért a brit bombázók az Iszlám Állam központját fogják támadni. - írja az independent.co.uk.

David Cameron egy RAF repülőgéppel. Forrás: Europress - Getty Images/WPA Pool

David Cameron egy RAF repülőgéppel. Forrás: Europress - Getty Images/WPA Pool

Cameron azt mondta, hogy RAF repülőkkel és drónokkal fogják a célpontokat támadni Szíriában. A miniszterelnök szerint a terroristák nem maradhatnak biztos menedékükön Rakkában, mert az a terrorfenyegetettséget csak növeli. Elmondta, hogy átfogó megoldásra van szükség. A veszélyt nem csak közvetlenül Nagy-Britanniában kell elhárítani, hanem az Iszlám Állam szíriai területein is.

A párizsi terrortámadások miatt határozta el magát a brit kormányfő a támadások mellett. A légicsapásokról már jövő héten szavazhatnak. Közleményt adott ki, amelyben a tervezett támadásokról is ír. A közlemény szerint a kormány elsődleges feladata az emberek védelme. Cameron a támadások hétpontos stratégiáját terjeszti elő a dokumentumban. Ebben szerepel a brit terrorelhárítás, politikai beavatkozás Szíriában, hiteles kormány felállítása a háború sújtotta országban és az Iszlám Állam felszámolása egy kiterjesztett katonai akcióban. A stratégiában a humanitárius munkák és Szíria újjáépítése is szerepel. A terv megvalósításához az országok együttműködésére lesz szükség.

A szíriai Rakka a terrorszervezet székhelye, a támadások főleg ide irányulnak majd. Cameron szerint minél tovább engedik növekedni az Iszlám Államot Szíriában, annál nagyobb veszélyt jelent, ezért van szükség a mihamarabbi cselekvésre.

Top 0