• Külföld
Faktor

Datolyaárusból olajbáró - bajban az Iszlám Állam

Az iskolák és kórházak bezárnak. A dzsihádisták mindenkit elűznek, aki nem képes alkalmazkodni a brutális rendszerhez, ezért egyre nehezebben találnak már szakembereket.

Az Iszlám Állam által elfoglalt területekről elmenekült emberek azt mondják, hogy szétesőben van a terroristák által megálmodott államszervezet. Egyre kevesebb szakember van Szíriában és Irakban, mert mindenkit elüldöznek.

Sokan arról számoltak be, hogy az Iszlám Államhoz igazán hű emberek olyan szakterületeket irányítanak, amelyekhez egyáltalán nem értenek. Így fordulhatott elő, hogy egy olajlelőhely vezetésével egy korábbi datolyaárust neveztek ki. Az egyik város egészségügyi vezetője pedig korábban építőmunkás volt.

Amikor az Iszlám Állam önhatalmúlag kikiáltotta saját kalifátusát, azzal hitegette az ott, és máshol élő muszlimokat, hogy valódi szociális szolgáltatásokat nyújtó, modern közigazgatási rendszerű, jóléti államot hoz létre a hithű muzulmánoknak. Több azóta Törökországba menekült emberrel készítettek már interjút, akik azt hitték, hogy az Iszlám Állam elűzi a rezsimet Szíriából, és ezzel beköszönt a jólét. Ezek az emberek viszont csalódtak, és a legtöbben azt mondják, hogy az ígéretek helyett egy sanyargató, bizonytalan lábakon álló rendszert kaptak - írja az MTI.

A gyakori kivégzések, a szíriai kormány, az oroszok és a szövetségesek légicsapásai azonban egyre jobban megnehezítik az életet, emiatt egyre többen kelnek útra. Az ország olajkészletével üzletelnek, hogy finanszírozhassák a dzsihádista akciókat, az iskolákat, kórházakat bezáratják, és ez nem tetszik a lakosság nagy részének.

Mindennapi probléma például az is, hogy a férfi orvosok nem ápolhatnak nőket, de mivel alig van már orvos, és ezek nagy része férfi, a női betegek szinte ellátatlanul maradnak az Iszlám Állam területein. Szülésznőkkel próbálnak megoldatni mindenféle egészségügyi problémát, amely a női betegeknél előfordul. A különböző állásokra már egyre kevesebben jelentkeznek, a dzsihádisták egyre nehezebben találnak olyan embereket, akik karban tudják tartani az olajkitermelő berendezéseket, értenek az elektromos hálózatokhoz, vagy éppen egészségügyi ellátást tudnak nyújtani. Az ilyen beszámolók szerint nem áll stabil lábakon az Iszlám Állam az elfoglalt területein sem.

Top 0