• Sport
Faktor

Dániával és Montenegróval is találkoznak majd a női kézisek az Eb-n

A magyar női kézilabda-válogatott a montenegrói, a dán és a cseh csapattal került azonos csoportba a december 4. és 18. közötti svédországi Európa-bajnokság pénteki sorsolásán.

Fotó: MTI/Kovács Anikó

Fotó: MTI/Kovács Anikó

A válogatott – amelynek irányítását július elsejétől a dán Kim Rasmussen veszi át – csoportelsőként jutott ki az Eb-re, és a malmői kvartettbe kapott besorolást.

A magyarok a legutóbbi Eb-n a hatodik helyen zártak, a tavalyi vb-n pedig a 11. lettek. A montenegróiak az olimpián a 2., az Eb-n a 4., vb-n a 8., a dánok pedig az Eb-n a 8., vb-n a 6. helyen végeztek. A csehek a legutóbbi két nagy tornára nem jutottak ki.

A magyarok – továbbjutás esetén – a D-csoport legjobb három együttesével találkoznak.

A helsingborgi négyesben játszik a olimpiai- világ- és Európa-bajnoki címvédő norvég, valamint a vb-ötödik orosz, a vb-bronzérmes, Eb-9. román, s az Eb-13. horvát együttes.

A korábbi világklasszis kapus, Pálinger Katalin, a magyar szövetség női szakágért felelős alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta, az új szövetségi kapitány és csapata biztosan nagyon akar nyerni a kontinensviadalon.

„A hosszú távú célunk, hogy ott legyünk a 2020-as tokiói olimpián. Az ehhez vezető út első állomása a decemberi Eb.

A válogatotton nincs eredménykényszer, de természetesen szeretnénk, ha jól sikerülne a torna” – mondta Pálinger.

Hangsúlyozta: a mezőny nagyon kiegyensúlyozott, és nincs már olyan, mint 8-10 éve, amikor 3-4 válogatott is viszonylag könnyedén legyőzhető volt.

„Optimista vagyok, és jó lenne látni a jeleket, hogy a válogatottunk fejlődik, erősödik. A mi csoportunk is nagyon kiegyensúlyozott, ugyanakkor szerintem a D-csoport a legerősebb a tornán” – tette hozzá Pálinger.

Az már a sorsolás előtt biztos volt, hogy a házigazda svédek a csoportkörben Stockholmban lépnek pályára az A jelű csoportban, a lengyelek a B-ben Kristianstadban, a dánok a C-ben Malmöben, a norvégok pedig a D-ben Helsingborgban.

A két középdöntős csoportnak Göteborg (AB-ág) és Helsingborg (CD-ág) ad otthont. A csoportokból az első három jut a középdöntőbe, az elődöntőket, a finálét és a bronzmérkőzést Göteborgban játsszák.

A csoportok:

A-csoport (Stockholm): Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia

B-csoport (Kristianstad): Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország

C-csoport (Malmö): Montenegró, MAGYARORSZÁG, Dánia, Csehország

D-csoport (Helsingborg): Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország

Top 0