• Külföld
Faktor

Dánia 400 embert küld az Iszlám Állam ellen

A dán parlament külügyi bizottsága támogatta pénteken azt a tervet, hogy Dánia nagyobb szerepet vállaljon az Iszlám Állam elleni hadműveletekben, és harci repülőgépeinek újbóli kivezénylése mellett 400 fős katonai kontingenssel vegyen részt az iraki harcokban.

A kormány fokozni akarja az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcot. Ez komoly döntés, dán férfiakat és nőket küldeni a világ konfliktusövezeteibe

- ezt mondta Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök.

A dán harci gépeket egy törökországi bázisra vezénylik, onnan indulnak majd a dzsihadisták elleni szíriai és iraki bevetésekre. A tervezett 400 fős katonai kontingenst pedig - benne egy 60 fős különleges egységgel, valamint támogató alakulatokkal - Irakba telepítik. A kontingensnek része lesz egy C130J típusú szállító repülőgép is.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Europress / Bloomberg / GettyImages

  Fotó: Europress / Bloomberg / GettyImages

  Dánia 2014 óta hét F-16-os harci géppel támogatta az Egyesült Államok vezette koalíció iraki légicsapásait, de tavaly szeptemberben kivonta gépeit a térségből karbantartásra és hogy a legénység pihenni tudjon.

  A javaslatot április 19-én terjesztik szavazásra a parlament plénuma elé, s jóváhagyás esetén a dán kontingens az év közepétől kapcsolódhat be újra a szíriai és iraki műveletekbe.

  Az Iszlám Állam elleni harc hosszú lesz, és a borzalmas ideológiát valló terrorszervezetet nem lehet kizárólag katonai eszközökkel legyőzni

  - hangsúlyozta Rasmussen. 

  Mintegy 120 dán katona és műszaki támogatásuk jelenleg is az iraki el-Aszad légitámaszponton szolgál, ahol iraki katonáknak és a kurd biztonsági erők tagjainak kiképzése a feladatuk. 

  Top 16