• Külföld
Faktor

Dalai láma: a békéért dolgozzunk!

A Dalai láma szerint az emberek hibái vezettek a párizsi merényletekig. Ezért fölösleg kizárólag Istentől várni a segítséget. Az embereknek a békéért kellene dolgozniuk.

A Dalai láma ennek ellenére igenis hisz az imádság erejében, de szerinte ebben a helyzetben az imádság egyedül nem segíthet. Szerinte a párizsi merényleteket, és általában a világban dúló terrort mind az emberek okozták, és jó lenne, ha megpróbálnának tenni valamit ők maguk is.

Én buddhista vagyok és hiszek az imádság erejében, de ezt a problémát az emberek teremtették,  és most Istent kérjük, hogy oldja meg. Ez nem logikus. Isten azt mondaná, oldjátok meg magatok, hiszen ti hoztátok létre.

A láma a német Deutsche Welle rádiónak adott interjújában beszélt az erőszakhullámról, és azon belül is a párizsi támadásokról. Azt is elmondta, reméli, hogy a 20. század erőszakhulláma nem vérezi át a 21 századot is.

Fotó: Europress / Thomas Lohnes - Getty Images

Fotó: Europress / Thomas Lohnes - Getty Images

Ahhoz, hogy ez a század jobb legyen, mint az előző, rengeteget kell dolgozni a békéért. És ezt az embereknek kell elkezdeniük. Először is a családjukban. Nem Istentől és a kormányoktól kell várni a segítséget.

A Dalai láma beszélt a lámák jövőjéről is. Elmondta, hogy a tibeti népre bízzák a döntést, hogy van-e szükség lámákra a jövőben. Azt mondta, készen áll arra is, hogy ezt az intézményt eltöröljék. Annyit tett hozzá:

Én többé már nem politizálok, csakis a tibetiek jóléte foglalkoztat.

Top 0