• Élet
Faktor

Ön is szedi ezeket a táplálékkiegészítőket? Nem úgy hatnak, ahogy eddig gondoltuk

A D-vitamin és az omega-3 zsírsav szedése nem véd meg bizonyos fajta betegségektől.

Teljesen felesleges D-vitamint és omega-3 zsírsavakat szedni a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen – jöttek rá havardi kutatók az Independent beszámolója szerint.

A kutatók a New England Journal of Medicine-ben közölt tanulmányaik szerint arra jutottak, hogy a két táplálékkiegészítőt szedő ötven év felettiek között ugyanolyan arányban fordultak elő szívbetegségek, vagy daganatos megbetegedések mint azok között, akik placebót kaptak.

Illusztráció.

Illusztráció.

A kutatásban 26 ezer egészséges 50 év feletti vett részt, akik felének D-vitamint és omega-3-at kellett szednie, a felének viszont placebót. Öt év alatt a jelentkező egészségügyi problémák (szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések) viszont nagyjából azonos arányban jelentkeztek mindkét csoport esetében.

A kutatók így arra jutottak, hogy a D-vitamin és az omega-3 szedése azt az illúziót keltheti az emberekben, hogy tesznek valamit a szívbetegségek megelőzésére, pedig valójában egyáltalán nem.

Egy kutatás szerint a halolajnak egy koncentráltabb, gyógyszerészeti formája ugyanakkor segíthet az olyanokon, akik már átestek infarktuson, vagy akiknél magas a szívbetegségek kockázata.

A D-vitamin emellett egyébként szintén nagyon hasznos, főleg gyermekkorban vagy terhesség esetén, ugyanis segít a kalciumot beépíteni a csontokba, de a mostani kutatás azt mutatja, hogy szívbetegségekkel valószínűleg nem függ össze.

Kommentek:

Top 0